Onenigheid bonden over acties bij KLM

Een deel van het cabinepersoneel van KLM dreigt vrijdag 15 september een werkonderbreking van een uur te houden.

FNV Cabine liet weten verrast te zijn door de aankondigingBeeld anp

Vakbond VNC wil zo afdwingen dat de luchtvaartmaatschappij de onderhandelingen over een nieuwe cao hervat. Collega-bond FNV Cabine liet weten verrast te zijn door de aankondiging.

VNC zegt genoeg te hebben van de voortdurende "schijnbewegingen'' van KLM over de cabinebezetting op sommige lange vluchten. Het bedrijf besloot vorig jaar, zeer tegen de zin van de bonden, bij vier op de tien vluchten naar verre bestemmingen een steward of stewardess minder in te zetten om kosten te besparen.

Eindbod
De bonden voerden toen ook al actie. Daarop werd afgesproken dat de maatregel zou worden teruggedraaid, mits de bonden mee zouden werken aan alternatieven om de productiviteit te verhogen. In dat overleg kwam KLM onlangs met een eindbod, dat door VNC is afgewezen.

FNV Cabine is nog bezig zijn achterban te informeren over het eindbod van KLM. De leden kunnen daar van 13 tot en met 17 september hun oordeel over geven. De vakbond geeft daarbij een neutraal advies. Zij vindt het niet gepast om op te roepen tot acties, voordat de uitslag van de ledenraadpleging bekend is.

Van mening verschillen
Positief aan het cao-voorstel is volgens FNV dat KLM voor het eerst in vijf jaar een structurele loonsverhoging biedt, plus een verbeterde winstdelingsregeling. Maar over de toekomstige cabinebezetting op intercontinentale vluchten verschilt ook FNV nog altijd flink van mening met de luchtvaartmaatschappij.

KLM laat weten kennis te hebben genomen van de brief van VNC. Het bedrijf beraadt zich nog op een reactie, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden