Review

One day **

tekst

null Beeld

Regie: Lone Scherfig
Met: Anne Hathaway, Jim Sturgess

Het herkennen van serieuze liefde is een talent dat de twee personages in de romanverfilming One day niet bezitten. Het duurt een jaartje of twintig voordat zij toegeven elkaars grote liefde te zijn.

Edinburgh, 1988. Na een afstudeerfeestje belanden Emma (Anne Hathaway) en Dexter (Jim Sturgess) bij toeval samen dronken in bed. Emma verwacht er veel van, maar flierefluiter Dexter ziet vooral een vrouw met een grote uilenbril.

De volgende morgen besluiten ze vrienden te blijven. Hun verdere levensloop laat de film zien door ruim twintig jaar elk jaar op 15 juli op hen in te zoomen. In die periode gaat het met Dexter bergafwaarts, van succesvolle tv-persoonlijkheid wordt hij presentator van afzichtelijke realityshows. En in de liefde loopt de lijn van obsessieve, vrolijke versierder naar een ongelukkig huwelijk met een humorloze vrouw.

Bij Emma loopt de succescurve andersom: ze belandt na haar studie in routineuze horecabaantjes (Ôwelkom op het kerkhof van ambitiesÕ), maar eindigt als succesvol schrijfster.

Pas op de bodem van zijn bestaan ziet Dexter dat Emma de vrouw van zijn leven is. Dat het inzicht ook te danken zal zijn aan het feit dat vrouwen niet meer om hem heen zwermen, is iets dat deze film niet wil weten, want het moet wel romantisch blijven.

Dat het noodlot alsnog toeslaat, voelt als een geforceerde poging tot tranentrekkerij. Het zorgt in elk geval voor een wijze les: leer liefde herkennen, want voordat je het weet is het te laat.

De Deense filmmaakster Lone Scherfig bewees met Italian for beginners, Willbur wants to kill himself en An education dat ze uitstekend internationale publieksfilms over serieuze thema's kan maken. In One day, de verfilming van de roman van David Nicholls, hapert de formule. Misschien komt het doordat de personages, zeker Dexter, narcistisch overkomen, zodat we moeilijk interesse voor hen kunnen opbrengen. En daarbij helpt het niet dat het niet vonkt tussen Hathaway en Sturgess. (Jos van der Burg)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden