Onduidelijkheid over arrestatie zoon Kaddafi

Er is onduidelijkheid over de vermeende arrestatie van Mutassim Kaddafi, een zoon van de verdreven Libische dictator. Een adviseur van de NTC, de nieuwe machthebbers in het Noord-Afrikaanse land, meldde gisteravond dat de zoon in Sirte was opgepakt en vervolgens overgebracht naar Benghazi.

ANP/Redactie
Het huis van Mutassim Kaddafi in Tripoli. Beeld Getty Images
Het huis van Mutassim Kaddafi in Tripoli.Beeld Getty Images

De BBC kon echter vanochtend vroeg in Benghazi geen officiële bevestiging krijgen van het bericht. Ook persbureau AFP kreeg geen bevestiging van de woordvoerder van de militaire raad van de NTC.

In het verleden waren er ook al berichten over het oppakken van een zoon of van de woordvoerder van Kaddafi die later vals alarm bleken te zijn.

Vuurwerk
Als het bericht wel klopt, is het voor het eerst dat een naaste van Kaddafi in handen komt van de NTC. Honderden Libiërs gingen na de bekendmaking alvast de straat op om feest te vieren met vuurwerk en schoten in de lucht.

Mutassim zou zijn aangehouden toen hij Sirte probeerde te ontvluchten. Volgens het verhaal zat hij met een familie in een auto. Er is niet bij vermeld of de inzittenden zijn gezinsleden waren.

Talitha van Zon
Het Nederlandse fotomodel Talitha van Zon verbleef in augustus in Tripoli op uitnodiging van Mutassim Kadaffi. Ze was naar eigen zeggen geschokt toen ze Mutassim ontmoette. 'Hij was veranderd. Hij had een baard, liet zich bewaken door 16-jarige jongens met semi-automatische wapens en had zelf meerdere automatisch wapens binnen handbereik', stelde ze in een interview met de Britse krant The Sunday Telegraph.

De in 1975 geboren Mutassim was voor de val van het Kaddafibewind onder meer nationaal veiligheidsadviseur. Hij behoorde tot de hardliners van het regime. Na de val van Tripoli eind augustus week hij uit naar Sirte. Daar zou Mutassim de laatste weken het verzet tegen het nieuwe bewind hebben geleid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden