Onduidelijkheid over aanpak na onverwacht overlijden kind

Er is onduidelijkheid ontstaan over wat artsen, politie en Openbaar Ministerie nu moeten doen als kinderen onverwacht overlijden, zonder duidelijke doodsoorzaak. De overheid heeft de zogeheten NODO-procedure buiten werking gesteld. Deze aanpak regelde onder meer het inzetten van breder onderzoek om bijvoorbeeld vast te kunnen stellen of er sprake was van kindermishandeling of een besmettelijke of erfelijke ziekte.

null Beeld ANP
Beeld ANP

PGV Nederland, voorheen GGD Nederland, heeft daarover samen met andere beroepsgroepen een brief gestuurd naar de ministeries van Volksgezondheid en Justitie. PGV Nederland wil snel in gesprek met de ministeries, samen met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en het Forensisch Medisch Genootschap (FMG), die de brief ook hebben ondertekend.

'Het belangrijkste is dat je ouders kunt vertellen wat precies de doodsoorzaak van hun kind is', zegt forensisch arts Wilma Duijst. 'Dat is wat je ook nodig hebt voor de verwerking. Het is toch onverteerbaar als je niet weet waar je kind aan is overleden.' Toen de NODO-procedure in 2012 als proef in werking trad, zijn 65 kinderen nader onderzocht. In die 15 maanden hebben schouwartsen in 95 procent van de gevallen op zijn minst de doodsoorzaak kunnen vaststellen.

Het ministerie van Justitie constateerde dat te weinig gevallen leidden tot een gerechtelijke procedure en stopte er daarom vanaf 1 januari 2014 mee. De procedure zou ook te kostbaar zijn. 'Maar in de wet is geregeld dat de forensisch arts het onverklaard overlijden van een kind kan onderzoeken', aldus Duijst.

Nu de NODO-procedure abrupt is gestopt, is er volgens haar veel onduidelijkheid. 'Wij verkeren nu in een situatie waarbij het onduidelijk is wat er moet gebeuren als een kind onverwacht overlijdt en de doodsoorzaak onbekend is', staat in de brief.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden