Plus

Onduidelijk hoe lang Amsterdam verstoken blijft van abortuskliniek

De abortusklinieken van Casa in ­Amsterdam, Rotterdam en Maastricht zijn maandag per direct gesloten. Vrouwen die ongewenst zwanger zijn, moeten soms helemaal naar België voor een abortus.

Malika Sevil
De sluiting van de kliniek aan de Sarphatistraat is het dieptepunt van een slepende, chaotische reorganisatie Beeld Google Streetview
De sluiting van de kliniek aan de Sarphatistraat is het dieptepunt van een slepende, chaotische reorganisatieBeeld Google Streetview

Vrouwen die maandag voor een abortus naar de Casakliniek in de Sarphatistraat kwamen, moesten door de verslagen medewerkers naar huis worden gestuurd.

"Dat is afschuwelijk," zegt een zorgverlener die anoniem wil blijven. "Voor een vrouw uit het buitenland die echt niet kon wachten met een abortus, hebben we een plek in een kliniek in het Belgische Hasselt geregeld. In Nederland was alles vol."

Anderen kregen een briefjes met nummers mee van andere klinieken in het land. "Ze moeten voor zichzelf een plek regelen."

De medewerkers zijn maandag druk in de weer geweest om alle vrouwen met een afspraak af te bellen. "Waar ze heen moeten? Daar maken we ons grote zorgen over. De andere klinieken worden na de sluiting van drie klinieken natuurlijk overspoeld."

Chaotische reorganisatie
De klinieken van Casa namen de helft van de jaarlijks 31.000 abortussen voor hun rekening. Nu ze zijn gesloten, moeten de acht overgebleven klinieken in Nederland - waaronder het Vrelinghuis in Utrecht en de Bloemenhovekliniek in Heemstede - de extra druk opvangen.

Wie deze klinieken probeert te bereiken, krijgt steevast een ingesprektoon of een bandje.

De sluiting van de kliniek aan de Sarphatistraat is het dieptepunt van een slepende, chaotische reorganisatie, mismanagement en een faillissement.

Op de achtergrond spelen misstanden en fraude. Er zou meer gedeclareerd zijn dan waar de klinieken recht op hadden.

Ook stond Casa onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Personeel raakte overbelast of zat ziek thuis.

Curator Marc Udink meldde maandag dat het niet mogelijk is om door te gaan. Hij zoekt nog naar nieuwe eigenaren voor de klinieken. Hij verwacht nog deze week een deal voor de kliniek in Rotterdam, maar voor Amsterdam zal dat ingewikkelder worden, voorspellen ingewijden, omdat de huur van het pand heel hoog is.

Hoe lang Amsterdam verstoken blijft van een eigen abortuskliniek is dus onduidelijk. "Als er een overnemer is, zullen wij zo snel mogelijk een vergunning regelen," stelt een woordvoerder van het ministerie van VWS.

Deur dicht
Ondertussen staan de medewerkers van de Casaklinieken, die altijd stug bleven doorwerken en volgens de inspectie de kwaliteit van de zorg op peil wisten te houden, op straat.

Dinsdag trokken ze de deur achter zich dicht.

"We hadden gedacht dat we in elk geval deze week open zouden blijven, maar leveranciers trokken zich terug. Uitzendbureaus wilde niet meer samenwerken en gisteren lag internet er opeens uit," zegt een medewerker.

Een andere hulpverlener zegt: "Als je geen internet hebt, kun je ook geen noodprotocollen opstarten. Dan kun je dus niet aan de slag. Daarom hebben we de vrouwen naar huis gestuurd. Vrouwen hebben wel begrip voor de situatie, maar het is natuurlijk vreselijk."

Eerder trokken de andere abortusklinieken aan de bel omdat ze moeite hebben met de opvang van de extra patiënten die niet meer bij Casa terechtkonden.

Hoe moet dat nu alle klinieken van Casa dicht zijn?

"Wij hebben de acht overige klinieken in Nederland gevraagd of zij de extra druk aankunnen met ruimere openingstijden en ze hebben bevestigd dat het lukt. Tot dusver hebben wij geen signalen dat dit niet zo is," aldus de woordvoerder van het ministerie van VWS dinsdag.

Lees terug: Chaos heeft abortusklinieken van Casa in zijn greep

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden