Onderzoeksteam MH17: Buk-raket aangevoerd uit Rusland

De vlucht MH17 is neergehaald door een Buk-raket die werd aangevoerd door Rusland.

Redactie
Het gereconstrueerde vliegtuig Beeld anp
Het gereconstrueerde vliegtuigBeeld anp

Dat is met zekerheid vastgesteld, liet het Joint Investigation Team (JIT) woensdag weten tijdens de presentatie van de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van het vliegtuig 17 juli 2014. De afvuurlocatie was een landbouwveld ten zuiden van Snezjnoje. Pro-Russische rebellen hadden die plek in handen.

De onderzoekers baseren zich op onder meer door de Oekraïense geheime dienst afgeluisterde gesprekken van betrokkenen, beeldmateriaal, getuigenverklaringen en analyse van wrakstukken van het vliegtuig en onderdelen van de raket.

Geheime informatie
Geheime informatie van de Verenigde Staten, mogelijk satellietbeelden, bevestigen volgens de onderzoekers hun conclusie over de afvuurplek en het wapentype. Deze geheime informatie kan in een mogelijk toekomstig strafproces worden gebruikt, hoewel de onderliggende documenten niet zullen worden vrijgegeven.

Het onderzoek naar wie er verantwoordelijk is voor het afvuren van de raket, zal langer in beslag nemen. Er zijn honderd betrokkenen geïdentificeerd, liet het onderzoeksteam weten. Dat zijn personen die onder meer het transport van de raket hebben begeleid of daarbij betrokken waren. Het is nog niet duidelijk of deze personen als getuigen worden aangemerkt of als verdachten.

Hiërarchie
Een belangrijke vraag is de hiërarchie waarin zij opereerden. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of de bemanning van het Buk-systeem een bevel kreeg om te schieten of dat zelf bepaalde.

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over de tussentijdse uitkomst van het onderzoek naar de MH17-ramp. Er was woensdag brede steun voor het verzoek van VVD-Kamerlid Han ten Broeke en coalitiepartner PvdA om te praten over de gevolgen, nu vast is komen te staan dat een Buk-raket uit Rusland het toestel van Malaysia Airlines heeft neergehaald.

Nabestaanden
De nabestaanden van de slachtoffers hebben de resultaten woensdagmorgen als eersten te horen gekregen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Nieuwegein.

In het JIT werken rechercheurs en officieren van justitie uit Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne samen in onderzoek naar de vraag wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17. Het Nederlands Openbaar Ministerie leidt het internationale onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert.

Rampvlucht
Door de vliegramp kwamen alle inzittenden van de rampvlucht om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde vorig jaar in een eigen onderzoek al dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Ook volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra gebeurde dat vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.

Maandag ontkende Moskou opnieuw elke betrokkenheid. Uit pas opgedoken radargegevens blijkt volgens het Russische ministerie van Defensie juist dat er geen raket is afgevuurd uit gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden. Deze beelden heeft het JIT nog niet ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden