Onderzoeksrapport Amarantis: iedereen ging de fout in

De Raad van Toezicht, het College van Bestuur, de onderwijsinspectie, het ministerie en de accountant: alle partijen hebben fouten gemaakt die mede hebben geleid tot de ondergang van onderwijskolos Amarantis begin dit jaar. Dat staat in een onderzoeksrapport over de financiële problemen van de instelling, dat vandaag is gepresenteerd.

Redactie
Het hoofkantoor van Amarantis op de Zuidas. Beeld anp
Het hoofkantoor van Amarantis op de Zuidas.Beeld anp

Het College van Bestuur paste de strategie van de school niet aan op de veranderende omstandigheden, zoals het achterblijven van het aantal leerlingen en de kosten voor de huisvesting. Ook werkte het college niet als team en was er te veel afstand tot het onderwijs zelf. De raad van toezicht is volgens de onderzoekers eveneens onvoldoende effectief geweest.

De onderwijsinspectie krijgt ook een veeg uit de pan. Volgens de onderzoekers handelden de inspecteurs niet goed op de veelheid aan signalen die ze binnenkregen over Amarantis. Meldingen kwamen vaak laat en op verschillende plekken aan bij de inspectie, maar dat mag geen reden zijn om daar niet alsnog op aan te slaan, aldus de onderzoekers.

Slecht toezicht
Bovendien stelt het verscherpt financieel toezicht waaronder Amarantis stond, niet veel voor. De instelling moest enkel twee keer per jaar financiële stukken toesturen en de inspectie op de hoogte houden. Daardoor was sprake 'van een vorm van extern toezicht die niet voldoende was afgestemd op de aard en de ernst van de problematiek bij Amarantis'.

Ook het ministerie van Onderwijs komt niet ongeschonden uit de strijd. De financiële problematiek van Amarantis was lange tijd onbekend bij het departement. Toch hadden de economische crisis en de grootte van veel schoolbesturen reden moeten zijn voor het ministerie om er dichter op te zitten. Het ministerie is verantwoordelijk voor het stelsel, maar dat is geen excuus voor het gebrek aan kennis over de situatie bij Amarantis.

Amarantis kwam eind 2011 in acute financiële problemen. De onderwijskolos - met 30.000 leerlingen in het middelbaar en beroepsonderwijs - werd in 5 delen opgeknipt en 250 mensen werden ontslagen. Sinds augustus is de doorstart een feit.

Het onderzoek naar Amarantis werd geleid door de Heerlense wethouder Riet de Wit. De conclusies zijn aangeboden aan de huidige minister van Onderwijs, Jet Bussemaker.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden