Onderzoeksraad wacht nog op lijst maatregelen veiliger spoor

Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen heeft nog altijd niet duidelijk gemaakt waar extra maatregelen nodig zijn om het spoor veiliger te maken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) drong daar al ruim een jaar geleden op aan, maar een lijst van locaties die mogelijk nieuwe veiligheidssystemen moeten krijgen of waar andere maatregelen nodig zijn, is nog niet gemaakt. Dat zei OVV-voorzitter Tjibbe Joustra maandag tegen het ANP.

Of extra maatregelen het treinongeval in Amsterdam zaterdagavond hadden kunnen voorkomen, is overigens nog maar de vraag. Schultz meldde maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat de botsing lijkt veroorzaakt doordat een van de treinen door een rood sein reed. Zij baseerde zich op bevindingen van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Diverse instanties onderzoeken het ongeval waardoor ruim 100 gewonden vielen en een vrouw overleed. Maandag lagen nog tien slachtoffers in het ziekenhuis. Definitieve conclusies over de oorzaak laten nog maanden op zich wachten. Maar Joustra zei al wel dat het eventueel genegeerde sein er eentje van de eerste generatie is. Een andere mogelijke factor is dat bij Sloterdijk aan het spoor wordt gewerkt. Treinen rijden daar anders dan normaal.

Nadat Joustra zijn ongenoegen had geuit over het uitblijven van de lijst, meldde Schultz' ministerie dat voor de zomer duidelijk wordt welke delen van het spoor een modern Europees beveiligingssysteem krijgen. Het systeem ERMTS is al aangelegd op de Betuweroute, hsl, tussen Amsterdam en Utrecht en op de Hanzelijn. Daarnaast krijgen steeds meer seinen een beveiligingssysteem met de naam ATB-Verbeterde versie, dat treinen ook laat afremmen als ze met minder dan 40 kilometer per uur door een rood sein rijden, aldus het ministerie.

Schultz had in eerste instantie besloten de spoorsector zelf een plan te laten maken voor het aanleggen van ERMTS. Maar in maart trok zij dat proces naar zich toe om sneller met een voorstel te kunnen komen. Joustra uitte in januari ook al zijn ongenoegen over het uitblijven van een lijst.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden