Onderzoeksraad: verbied vuurpijlen en knalvuurwerk

Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vindt dat de overheid vuurpijlen en knalvuurwerk moet verbieden. Dit jaar is al bijna 20.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept.

ANP
Er zou een verbod moeten komen op vuurpijlen en knalvuurwerk Beeld ANP
Er zou een verbod moeten komen op vuurpijlen en knalvuurwerkBeeld ANP

Volgens de raad is de tijd rijp om 'het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen' te doorbreken.

Uit cijfers van het van het Verbond van Verzekeraars is het gemiddelde schadebedrag aan personenauto's, inboedel en gebouwen tijdens een regenachtige jaarwisseling 10 miljoen euro. Is het droog, dan loopt het bedrag doorgaans op richting de 15 miljoen. De jaarwisseling 2016/2017 veroorzaakte voor 11,3 miljoen euro aan materiële schade.

De raad signaleert dat elk jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken. Op 31 december 2016 en 1 januari 2017 zijn 473 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis, aldus cijfers van Veiligheid.nl.

Eén dode
Tijdens die jaarwisseling viel één dodelijk slachtoffer door vuurwerk. Een 54-jarige man uit Meppel overleed na een aantal dagen aan zijn verwondingen, die hij opliep toen vuurwerk in zijn gezicht ontplofte.

De overgrote meerderheid van de slachtoffers is man (76 procent). Een derde (36 procent) is jonger dan twintig jaar, 30 procent is in de leeftijdscategorie 20-29 jaar. Bijna twee derde (61 procent) van de slachtoffers heeft het vuurwerk niet zelf afgestoken, maar was omstander.

Consumenten kochten voor de jaarwisseling 2016/17 voor 68 miljoen euro aan vuurwerk. Politie en justitie namen in de aanloop naar Oud en Nieuw 2016/2017 en kort daarna voor 39.845 kilo illegaal vuurwerk in beslag. Dit jaar is er tot nu toe 19.544 kilo onderschept.

Onschuldig
De Onderzoeksraad pleit niet voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Een groot deel van het siervuurwerk, zoals fonteinen en ander vuurwerk dat weinig kwaad kan, mag wat de onderzoekers betreft gewoon beschikbaar blijven.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, de beroepsvereniging van oogartsen, wil zo snel mogelijk een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. 'Er vallen juist ook veel slachtoffers met siervuurwerk, door omvallenden potten, te vroeg ontploft siervuurwerk of vuurwerk dat ondeugdelijk is. Nederland is Europees kampioen vuurwerkletsel,' reageert oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap.

Het afgelopen jaar raakten 19 mensen door vuurwerkongelukken blind aan een oog. 'Vuurwerk in handen van de consument is te risicovol en vormt een gevaar voor de samenleving,' zegt De Faber die als oogarts in het Rotterdamse Oogziekenhuis werkt.

Vuurwerkshow
Gemeenten doen er volgens de raad verstandig aan om het feest 'een meer georganiseerd karakter' te geven. Bijvoorbeeld door vuurwerkshows te organiseren. Een actieve opstelling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid is cruciaal om te voorkomen dat gemeenten zelf
'het wiel moeten uitvinden', stellen de onderzoekers.

Lees ook: Hoe lang mag dat geknal met vuurwerk op straat nog?

Vuurwerkmanifest

Al jaren roepen artsenorganisaties, politieke partijen en de grootste verzekeraar Achmea via het nationale Vuurwerkmanifest op om een letsel- en schadevrij Oud en Nieuw te organiseren. Ruim duizend organisaties hebben zich bij het manifest aangesloten en 50.000 mensen hebben dit ondertekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden