Update

Onderzoeksraad Veiligheid start onderzoek Ruwaard

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar de misstanden in het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. Dat maakte de Raad woensdag bekend.

Exterieur van het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Beeld ANP
Exterieur van het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten Ziekenhuis.Beeld ANP

De Raad gaat niet naar individuele patiëntendossiers kijken, maar wel naar het grotere plaatje: hoe informatie over incidenten en vermijdbare doden geregistreerd wordt en wat daarmee gedaan wordt om fouten in de toekomst te voorkomen.

Ook wordt gezocht naar een antwoord op de vraag hoe het kan dat incidenten zich hebben kunnen voordoen, terwijl het ziekenhuis gecertificeerd is.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt individuele patiëntendossiers, evenals het ziekenhuis zelf. Dat laat dossiers uit 2009, 2011 en 2012 onderzoeken.

De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd in november gesloten, waarna het ziekenhuis onder verscherpt toezicht werd gesteld door de IGZ. Aanleiding was een onderzoek naar ongewoon hoge sterftecijfers op de afdeling cardiologie in 2010. Door fouten van cardiologen zijn mogelijk mensen overleden.

Hartpatiënten blij met onderzoek
Hartpatiënten Nederland is blij dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek gaat instellen. De organisatie hoopt dat ook andere ziekenhuizen hier baat bij hebben.

'We vrezen dat de oorzaken van de problemen in Spijkenisse ook elders spelen. Zowel op andere afdelingen van het Ruwaard van Putten ziekenhuis als in andere ziekenhuizen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is de aangewezen organisatie om dit in kaart te brengen', schrijft Hartpatiënten Nederland woensdag in een verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden