Onderzoeksraad: overheid doet te weinig om ongelukken op bruggen te voorkomen

Ruim drie jaar nadat de Onderzoeksraad publiceerde over het dodelijk ongeval op de Den Uylbrug in Zaandam, wordt er nog steeds onvoldoende gedaan om ongelukken met op afstand bediende bruggen te voorkomen. 

Hulpdiensten bij de Den Uylbrug waar in 2016 een fietser om het leven is gekomen toen de brug plotseling openging.Beeld ANP

Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdag in een ontluisterend rapport. De problematiek is niet uniek voor de gemeente Zaanstad, maar betreft een landelijk probleem. Naar aanleiding van het gepubliceerde rapport kondigt de minister aan te verkennen welke mogelijkheden er zijn om de veiligheid van beweegbare bruggen in Nederland te verbeteren.

Op de bewuste brug in Zaandam gebeurden al twee ernstige ongevallen, toch blijkt er weinig te zijn veranderd. Zo zijn de veiligheidsmaatregelen op de Den Uylbrug niet direct toegepast op andere bruggen van de gemeente. Ook de aangekondigde landelijke initiatieven die het op afstand bedienen van bruggen veiliger moeten maken, zijn nog steeds niet gerealiseerd.

“Er is in 2015 een ernstig ongeluk geweest met dodelijke afloop en in 2018 opnieuw. Dat moet worden aangepakt,” constateert voorzitter van de  Jeroen Dijsselbloem. “Echte aanpassingen zijn nog volstrekt niet van de grond gekomen. Het is belangrijk dat die landelijke richtlijn er komt, Nederland is te klein om dit per gemeente te gaan bekijken.”

Zwaargewond

Op 28 november 2018 raakte een ouder echtpaar zwaargewond op de Prins Bernhardbrug in Zaandam. Ze stonden op het beweegbare deel van de brug toen het voor de scheepvaart werd geopend. De brugbedienaar, die zich op afstand bevond, had hen niet opgemerkt op de camerabeelden.

Dit ongeval vertoont sterke gelijkenissen met het ongeval op de Den Uylbrug waarover de Onderzoeksraad in 2016 een rapport uitbracht. Een fietser stopte voor de stopstreep en slagbomen midden op de brug omdat die openging. Ze realiseerde zich echter niet dat ze op het beweegbare deel stond. De brugbedienaar, die zich op afstand bevond, had haar niet opgemerkt en opende de brug. De vrouw kwam hierdoor ten val en overleed.

Ruim drie jaar geleden bracht de Onderzoeksraad al een snoeihard rapport uit over de tekortkomingen. In het rapport over de Den Uylbrug deed de Raad aanbevelingen aan de gemeente Zaanstad en aan de toenmalige minister van Infrastructuur & Waterstaat. De reacties op de aanbevelingen gaven het beeld dat deze voortvarend werden opgepakt. De gemeente Zaanstad startte met maatregelen ter verbetering van de Den Uylbrug, zoals het zichtbaar maken van het beweegbare deel van de brug en het plaatsen van een attentieknop. Maar deze maatregelen werden niet structureel toegepast op andere bruggen in de gemeente.

72 tekortkomingen

Wel werden de veiligheidsrisico’s bij de bruggen in de gemeente in kaart gebracht. Hierbij werden 72 tekortkomingen ontdekt. Maar ook na het signaleren van deze tekortkomingen werden er opnieuw geen algemene maatregelen getroffen om alle bruggen van de gemeente aan te passen.

De gemeente Zaanstad laat in een reactie weten alle conclusies uit het woensdag verschenen rapport te omarmen. Wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte) kondigt directe maatregelen aan: “Vanaf woensdagmorgen is extra personeel ingezet bij alle Zaanse beweegbare bruggen.” Ook de andere uit het rapport voortvloeiende veiligheidsmaatregelen zullen op korte termijn worden doorgevoerd. In totaal is hiervoor 1,2 miljoen euro vrijgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden