Onderzoeker: 'Relax ouders, veel appen maakt niet depri'

De hele dag whatsappen en facebooken leidt niet tot slecht slapen en psychische klachten, zegt onderzoeker en psycholoog Peter van der Velden van Tilburg University op basis van onderzoek aan de universiteit.

Beeld ANP

Hier zult u jongeren blij mee maken. Bezorgde ouders overdrijven?
"Ouders zijn bang dat veel appen en facebooken leidt tot slecht slapen, depressiviteit of een sociaal isolement. Tegen hen zeg ik: relax een beetje. Bij geen enkele leeftijdgroep zagen we een negatieve invloed. Ook bij eenzame mensen leidt veelvuldig gebruik van sociale media niet tot meer problemen."

De gemiddelde puber neemt zijn ­mobiel zelfs mee naar het toilet. Constant whatsappen kan toch niet gezond zijn?
"Zegt wie? Volwassenen hebben altijd de neiging om naar de gevaren te kijken bij nieuwe dingen. We vreesden bijvoorbeeld ook voor de gevolgen van gamen. Wat bleek uit onderzoek: chirurgen die veel gamen, hebben een betere handvaardigheid. Misschien dat snapchattende of whatsappende kinderen over een paar jaar veel beter functioneren op hun werk."

Of ze communiceren straks alleen nog maar per app...
"Misschien. Maar is dat erg? Wij denken nu: is het niet aangenamer om met elkaar te kletsen, dat is socialer? Ik weet het niet. Sociale media geven ons de mogelijkheid tot interactie. We doen ook nog steeds dezelfde dingen: we zeggen aardige dingen tegen elkaar, lachen en pesten. Maar is het écht zo anders om op straat verrot gescholden te worden, of via de app?"

In uw onderzoek werden mensen in 2016 en 2017 bevraagd over hun ­socialemediagebruik. YouTube ­begon in 2005. Is uw conclusie niet te voorbarig?
"Natuurlijk had ik het liefst data van voor de socialemediaontploffing vergeleken met die van heden, maar die data hebben we niet. Ook zonder die oude data tonen wij aan dat er geen patroon is van veelvuldig socialemediagebruik en psychische klachten en slaapproblemen. We hebben een steekproef uitgevoerd onder bijna 3500 mensen van 16 jaar en ouder."

"In het onderzoek is tweemaal, met een tussenpoos van een jaar, uitgebreid aan de deelnemers gevraagd of ze gebruikmaken van sociale media en hoe vaak ze berichten en boodschappen lezen of plaatsen. Ook werden psychische problemen, slaapproblemen en eenzaamheid in de periode ervoor en erna onderzocht. Er was geen verschil, zelfs niet bij mensen die in 2017 hun Whatsapp of Twitter vaarwel hadden gezegd."

Hoe verklaart u dan dat mensen ­verslaafd zijn aan hun mobiel? Zo'n ­verslaving kun je toch een negatief effect noemen van sociale media?
"Als je kind echt zijn mobiel niet kan loslaten, ruzies ontstaan, het niks anders meer wil doen of slecht slaapt, is er sprake van een verslaving. Dan zijn de zorgen van ouders terecht."

"Maar dat geldt ook voor een kind dat niet één biertje maar een kratje drinkt in het weekend. Wij denken overigens dat voor deze aan hun mobiel verslaafde mensen het omgekeerde geldt: dat zij vanwege hun psychische problemen of slaapproblemen vaker sociale media gebruiken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden