'Onderzoek verdachten mislukte aanslag 'Pjotr' in Pieter Baan'

Justitie wil alle drie de verdachten van het uitvoeren van de mislukte liquidatiepoging op crimineel Peter 'Pjotr' R., op 5 november in Diemen-Noord, laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Paul Vugts
Politie bij de auto waarin Peter R. destijds gewond raakte toen hij onder vuur werd genomen. Beeld ANP
Politie bij de auto waarin Peter R. destijds gewond raakte toen hij onder vuur werd genomen.Beeld ANP

De aanklagers willen psychiaters en psychologen vooral ook laten observeren hoe zij met elkaar omgaan.

Verdachte Atif M. (33) kreeg al eens 'jeugd-tbs' nadat hij op zeventienjarige leeftijd een man had doodgeschoten op straat. Net zoals Qio C. (27) lijkt hij volgens het Openbaar Ministerie 'lichtvaardig en koelbloedig' te zijn overgegaan tot de liquidatiepoging in Diemen ('één van de zwaarste delicten die we in Nederland kennen').

Hoe Karim S. (27), die geen relevant strafblad heeft, ineens tot een moord in staat was, vindt justitie ook het onderzoeken waard. In een heimelijk opgenomen gesprek achteraf 'sprak hij over de moordaanslag op een wijze waar je koud van wordt', zei officier van justitie Koos Plooij. "We zullen die opnames te zijner tijd ook op de zitting beluisteren."

Advocaten verzetten zich
De advocaten verzetten zich tegen opname in het PBC van hun cliënten. Op de tweede inleidende zitting in hun zaak toonde justitie camerabeelden waarop volgens de officieren de verdachten zijn te zien die de moordpoging gedrieën zouden hebben gepleegd. Zij verzamelden zich in de ochtend van 5 november bij een loods in Lijnden, waar ze gestolen auto's en 2,2 kilo springstof plus ontstekers bewaarden. Minuten na de aanslag renden ze in het zicht van camera's de parkeergarage in Zuidoost uit waar ze de vluchtauto hadden achtergelaten.

Volgens de aanklagers is aan hun kleding duidelijk te zien dat het dezelfde mannen zijn. In een computeranimatie probeerden de officieren aan te tonen dat Genaro L. (23) en een vijfde verdachte (Alejandro P., alias 'Rambo') doelwit Peter R. in de anderhalve week voor de aanslag minutieus heeft gevolgd met een baken onder de Opel Antara van diens moeder, waarin hij vaak reed. De telefoons van de verdachten leken steeds in de buurt te zijn terwijl hij door en rond Amsterdam reed.

Onduidelijkheid
Advocaat Kathi Hansen Löve van Genaro L. - de enige verdachte die was komen opdagen - vroeg de rechtbank haar cliënt vrij te laten. Volgens haar neemt justitie ten onrechte aan dat hij met de ander de aanslag voorbereidde en de uiteindelijke uitvoerders ophaalde. Zo is de telefoon die justitie aan hem koppelt, niet aantoonbaar de zijne, stelde de advocaat. Die telefoon is ook niet aangetroffen toen hij is gearresteerd.

Bovendien staat niet vast dat híj in de Volkswagen Polo heeft gereden waarmee de uitvoerders voor de moordaanslag zouden zijn opgehaald. Volgens de Hansen Löve is veel te onduidelijk wat voor rol haar cliënt heeft gespeeld in het groepje om hem langer in de cel te houden.

Voldoende aanwijzingen
Justitie blijft er bij dat die belangrijke telefoon die Peter R. achtervolgde, van Genaro L. is, en dat hij op de bewuste dag de Volkswagen Polo reed. De officieren zien 'ruimschoots' voldoende aanwijzingen dat hij de daders hielp om hem in de cel te houden.

De rechtbank vond het bij gebrek aan de onderliggende stukken te vroeg om de drie hoofdverdachten naar het Pieter Baan Centrum te sturen en laat die beslissing over aan de onderzoeksrechter. Genaro L. moet in de cel blijven. Hij moet van de rechtbank maar vertellen hoe het dan wel zit met de auto en telefoon als justitie het verkeerd ziet dat hij die bij het voorbereiden van de aanslag heeft gebruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden