Onderzoek: veel intimidatie en misbruik in de sport

Seksuele intimidatie en misbruik in de sport komen vaak voor. Dat concludeert de commissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries die hier onderzoek naar deed.

Klaas de Vries en Egbert Myjer vormen de Onderzoekscommissie die in opdracht van het bestuur van NOC-NSF seksuele intimidatie en misbruik in de sport onderzoekt.Beeld anp

Van de ondervraagde sporters, bijna 2000 Nederlanders tussen de 18 en 50 jaar, had 12 procent als kind minimaal één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

4 procent geeft aan te maken te hebben gehad met ernstige vormen als aanranding en verkrachting.

In 40 procent van de gevallen wordt een medesporter als 'dader' genoemd. Bij driekwart van de sporters die te maken heeft gehad met seksuele intimidatie en misbruik, gebeurde dat voor het eerst toen ze jonger dan zestien jaar waren.

Actievere bestrijding
De onderzoekscommissie concludeert ook dat meldingen bij sportvereniging slechts sporadisch tot bestuurlijke maatregelen leiden.

Volgens De Vries is een veel actievere bestrijding van seksuele intimidatie en misbruik noodzakelijk. Zijn commissie pleit ervoor de drempels om aangifte te doen, weg te halen en het budget voor het Instituut Sportrechtspraak te vergroten.

Ook moeten de ministeries die zich bezighouden met bestrijden van seksuele intimidatie en misbruik veel beter gaan samenwerken.

Naar aanleiding van onthullingen in Engeland, waar oud-voetballers vertelden in hun jeugd seksueel misbruikt te zijn, besloot sportkoepel NOC*NSF eind vorig jaar onderzoek te laten doen naar de situatie in Nederland. De Vries werd gevraagd het onderzoek te leiden.

Jonge leeftijd
De oud-minister kreeg daarbij assistentie van voormalig staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp en Egbert Myjer, rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Nederlandse (oud-)sporters als Marijn de Vries en Petra de Bruin vertelden openlijk te maken te hebben gehad met intimidatie en misbruik.

Iets meer dan honderd sporters meldden zich de voorbije maanden met soortgelijke verhalen bij de onderzoekscommissie.

Ook hiervan kreeg een groot aantal, zo'n 80 procent, al op jonge leeftijd te maken met seksuele intimidatie of misbruik.

Bij het Vertrouwenspunt Sport zijn sinds 2001 precies 686 gevallen gemeld. In 70 procent van de gevallen was de pleger een begeleider.

NOC*NSF neemt aanbevelingen De Vries over

Sportkoepel NOC*NSF neemt de aanbevelingen van de onderzoekscommissie onder leiding van Klaas de Vries over.

Zo wil NOC*NSF in samenspraak met de aangesloten sportbonden tot een meldplicht komen bij alle gevallen van seksuele intimidatie en misbruik. Ook gaat de sportkoepel in samenwerking met politie en justitie een beleids- en kenniscentrum opzetten, dat zich richt op de aanpak van dergelijke zaken.

Om de aanbevelingen van de commissie-De Vries zo goed mogelijk door te voeren, laat NOC*NSF een taskforce met afgevaardigden van diverse sportbonden eerst een plan van aanpak opstellen.

"Ik zie het rapport van de commissie als een spiegel die ons een heldere kijk geeft op wat er ook binnen de sport aan seksueel misbruik en intimidatie plaatsvindt, hoe we daar mee omgaan en op welke wijze we dat kunnen tegengaan," zei algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF.

"Deze inkijk van buitenaf geeft ons de mogelijkheid om een aantal zaken anders en vooral beter te gaan doen."

Voorzitter André Bolhuis van de sportkoepel zei geschrokken te zijn van het hoge percentage sporters dat te maken heeft gehad met intimidatie en misbruik. "Wij zijn net als de commissie getroffen door het immense leed dat slachtoffers van seksueel misbruik wordt aangedaan. Het is voor de slachtoffers bijzonder ingrijpend. In veel gevallen gaan zij daar jarenlang en misschien wel hun hele leven onder gebukt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden