Onderzoek stuit op gebreken bij Nederlands WK-bid

Bij de pogingen om het WK voetbal in 2018 binnen te halen, was er vooraf onvoldoende nagedacht over het proces, ontbrak het aan een structuur waarbinnen partijen samenwerkten en werd de Tweede Kamer er te laat bij betrokken.

De boegbeelden van het Nederlandse WK-bid, Harry Been (links) en Ruud Gullit. © ANP Beeld
De boegbeelden van het Nederlandse WK-bid, Harry Been (links) en Ruud Gullit. © ANP

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Berenschot dat door minister Edith Schippers (Sport) was gevraagd het verloop van het WK-bid te onderzoeken en aan te geven welke lessen er te trekken zijn voor het binnenhalen van grote sportevenementen. Ingewijden bevestigden vandaag berichtgeving door RTL Nieuws over het nog geheime rapport.

De onderzoekers bekeken het verloop van het WK-bid ten tijde dat de overheid erbij betrokken was. Het gaat om de periode voorjaar 2007 tot 2 december 2010, toen Rusland als organisator van het WK werd gekozen.

Ze concluderen dat bij een volgende keer de minister van Sport de voor iedereen duidelijke projectleider moet zijn en dat de Tweede Kamer steeds erbij betrokken moet worden.

Van het budget van 4,5 miljoen euro voor het WK-bid bleef uiteindelijk ruim 1,6 miljoen over. De KNVB heeft dit bedrag inmiddels teruggestort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden