Onderzoek: steun voor vrouwelijk talent kan beter in Amsterdam

Vrouwelijke ondernemers zijn in San Francisco het beste af. Amsterdam staat op de zestiende plek, en moet van de Europese steden Londen, Parijs en Stockholm voor laten.

Beeld Shutterstock

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd voor Dell Technologies. Het technologiebedrijf liet wereldwijd in kaart brengen hoe steden vrouwelijk talent en vrouwelijke ondernemers wisten aan te trekken en te ondersteunen.

Amsterdam scoort goed op het gebied van cultuur – de aanwezigheid van vrouwelijke rolmodellen en vrouwvriendelijk beleid – en op het gebied van technologie. “We zien dat bij grote softwarebedrijven zoals ­Booking.com en Microsoft heel veel gebeurt,” zegt Patrick van de Coolwijk, managing director bij Dell Technologies Nederland. “En tegelijk stellen we vast dat bij die bedrijven veel vrouwen werken. Amsterdam is een kruispunt van internetsnelwegen, dat is een vruchtbare grond voor innovatie. Je kunt voorzichtig vast­stellen dat vrouwen bij innovatieve bedrijven beter tot hun recht komen dan bij de conservatievere.”

Het belang van diverse teams is in vele onderzoeken aangetoond: bedrijven met een gezonde mix zijn ­succesvoller dan bedrijven met een eenzijdige samenstelling. “Diversiteit gaat natuurlijk verder dan de verhouding tussen mannen en vrouwen,” zegt Van de Coolwijk. “Maar gender is wel heel zichtbaar.”

Hekkensluiters

In de studie zijn 50 wereldsteden onder de loep genomen. De verschillen tussen Amerikaanse steden zijn groot, vooral door de lokale verschillen tussen verlofregelingen. Zo hebben San Francisco en New York (tweede plek) betaald zwangerschaps- verlof, en kennen Miami (32ste plaats) en Pittsburgh die (33) niet.

Waar veel steden achterblijven, is de vertegenwoordiging van vrouwen in de raden van bestuur. Parijs is kop­loper, met een vertegenwoordiging van 44 procent vrouwen. Dat hangt samen met de Franse verplichting dat raden minstens 40 procent vrouwen in hun besturen moeten hebben. Stockholm heeft 35 procent vrouwen, Milaan 34 procent. Overigens staat Amsterdam hierbij in het rijtje met ‘eervolle vermeldingen’ van steden met meer dan 25 procent vrouwen in de raden van bestuur. Dubai, Tokio en Mexico-City behoren tot de hekkensluiters.

“Het meeste werk moet worden verzet in de managementsfeer,” zegt Van de Coolwijk. “Bij bedrijven, in de raden van bestuur, heeft nog steeds een relatief grote groep mannen de leiding. Die hebben blijkbaar moeite met andersoortigen in hun management te kiezen.”

Dell Technologies zelf is dat ook niet vreemd: van de Nederlandse werk­nemers is 22 procent vrouw, al ligt dat percentage wereldwijd gunstiger. “En de laatste vijf jaar hebben we ongeveer evenveel mannen als vrouwen aangenomen. Straks praten we helemaal niet meer over genderdiversiteit. Dan is het normaal geworden.”

Vrouwvriendelijke steden

1. San Francisco Bay Area

2. New York City

3. Londen

4. Boston

5. Los Angeles

6. Washington

7. Seattle

8. Parijs

9. Toronto

10. Stockholm

16. Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden