Onderzoek: snorscooter op fietspad vaak laat opgemerkt

Het verplaatsen van de snorfiets naar de rijweg kan leiden tot minder ongevallen op fietspaden. Uit een onderzoek waarbij ongelukken zijn geanalyseerd, blijkt dat veel ongevallen met snorfietsen te voorkomen zijn.

Marc Kruyswijk
null Beeld ANP
Beeld ANP

Van de 96 ongevallen waarbij snorfietsen waren betrokken, vonden er 70 plaats op fietspaden en 21 op de rijweg, in straten dus waar geen apart fietspad aanwezig is.

In de helft van de uiteindelijk onderzochte ongevallen was er sprake van dat de hoge snelheid van de snorfietser het ongeval kan hebben veroorzaakt of ook daadwerkelijk veroorzaakte.

Snorfietsen rijden soms zo snel dat ze niet meer tijdig kunnen remmen voor fietsers die geen voorrang verlenen. Ook auto's schatten regelmatig de hoge snelheid van snorfietsers verkeerd in waardoor ongelukken kunnen ontstaan.

Te smal fietspad
De drukte op het fietspad en de beperkte breedte ervan spelen bij enkele ongelukken ook een rol. In twee op de vijf gevallen speelt het smalle fietspad een bepalende rol, merken de onderzoekers op.

Tegelijk blijkt overigens dus ook dat zowel fietsers als automobilisten in veel gevallen medeveroorzakers zijn van ongevallen, omdat ze onoplettend zijn (fietsers) of zelf ook te hard rijden (auto's).

Lees ook: Snorfietsers haken massaal af als ze naar de rijweg moeten en De vijf typen scooterrijders van Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden