Plus

Onderzoek rondom de liquidatie van Nabil Amzieb loopt nog steeds moeizaam

De liquidatie van Nabil Amzieb, wiens hoofd werd gevonden voor een waterpijpcafé, was het luguberste en het macaberste misdrijf in de stad dit jaar. Het onderzoek verloopt moeizaam.

Paul Vugts
Het waterpijpcafé werd na de vondst van Amziebs hoofd dichtgetimmerd Beeld anp
Het waterpijpcafé werd na de vondst van Amziebs hoofd dichtgetimmerdBeeld anp

Een schimmige figuur in een grijze, gewatteerde jas leegt in de nacht van 8 op 9 maart 2016 een vuilniszak op de stoep voor het onder criminelen geliefde waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid - zo is te zien op beelden van een bewakingscamera. Bouwvakkers stuiten uren later op de lugubere inhoud die in de zak heeft gezeten.

Een bebloed, afgesneden hoofd.

Het hoofd van de Marokkaans-Amsterdamse Nabil Amzieb (23), 'Lange' voor intimi.

Harde criminaliteit
Met broers en zusje is hij opgegroeid bij zijn ouders op Kattenburg. Hij is trots op zijn in 2014 verworven diploma dat hem onderhoudsmonteur maakt, maar met zijn jeugdvrienden is hij ook afgegleden in de harde criminaliteit.

De shishalounge waarvoor zijn hoofd vlak voor de ochtendspits is achtergelaten, is een geliefd honk van één van de groepen die sinds 2012 een bloedige onderwereldvete uitvechten in de stad en wijde omgeving.
Een groep waartoe Amzieb en vrienden inmiddels behoren.

Het achterlaten van het hoofd kan niet anders worden gezien dan als een macabere waarschuwing van rivalen aan de veelal jonge mannen die bereid zijn liquidaties te plegen.

Amzieb is vrijdagavond 4 maart van huis gegaan en toen nog gezien bij het Muiderpoortstation. Met vrienden hangt hij in coffeeshop El Guapo aan de Nieuwe Nieuwstraat in de binnenstad.

Hij vertrekt rond negen uur, gehuld in de peperdure kleding die in zijn wereldje belangrijk is: een jas van Canada Goose; een trainingspak van Stone Island; Pradaschoenen en een schoudertasje van Louis Vuitton.

Dan gaat zijn telefoon volledig uit de lucht. Familie en vrienden bereiken hem niet meer.

Observatiewagen
Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe een onbekende in de nacht van 7 op 8 maart een Volkswagen Caddy parkeert op de Mijehof in Zuidoost. De camera registreert ook hoe een schim ongeveer een uur later kennelijk een brandbom op de bestelbus gooit. Een explosie, forse vlammen. De bus brandt uit.

In de achterbak doet de brandweer een morbide ontdekking: een onthoofd lichaam, Nabil Amzieb. Hij is vrijwel naakt, ontdaan van zijn dure kleding. Saillant detail: de Volkswagen Caddy blijkt een gestolen observatiewagen van de Utrechtse recherche.

Als tientallen rechercheurs zich hebben gezet aan onderzoek 13Nimiet naar de liquidatie, plaatst de schimmige figuur in de gewatteerde jas het hoofd voor de shishalounge en is de zaak groot nieuws. Waarom is Amzieb vermoord? Waarom zo gruwelijk? Is hij gemarteld?

Aanvankelijk ziet de politie Amzieb als een kleine jongen. Hij heeft een strafblad, maar voor kleinere vergrijpen. Zijn vrienden en familie houden een stille tocht - maar praten slechts heel oppervlakkig met de recherche.

Wildwestschietpartij
Vervolgens tekent zich steeds scherper af in wat voor milieu Amzieb actief was. Uit zijn vriendengroep van de Oostelijke Eilanden is Youssef Lkhorf (28) eind 2012 geliquideerd in de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt, dieptepunt in de bloedige onderwereldvete.

Youssefs broer Omar Lkhorf is in juli 2014 vrijwel zeker het doelwit van een schutter die per ongeluk huisvader Stefan Regalo Eggermont doodschiet - die in eenzelfde auto rijdt.

Youssef O. (22) uit hetzelfde clubje krijgt in mei 2016 twaalf jaar cel omdat hij volgens de rechtbank eerst medeplichtig was aan de mislukte moordaanslag op crimineel Chahid Yakhlaf (uit het andere kamp) in november 2014 in Almere. Vervolgens wilde O. met drie anderen uit de groep in februari 2015 rivaal Samir 'Taba' Z. liquideren, wat een arrestatieteam voorkwam.

Hicham M. (22), ook uit de vriendengroep, wordt in november 2016 gearresteerd als vermoed schutter die Chahid Yakhlaf op Oudjaarsdag 2015 alsnog vermoordde in Kerkdriel.

Tot slot is deze maand in het Colombiaanse Medellin de pas 23-jarige Kattenburger Mitchell Jansen vermoord. Weer een vriend van Amzieb.
Zowel in het criminele milieu als binnen opsporingskringen groeit gaandeweg de overtuiging dat Amzieb zelf betrokken was bij een concrete liquidatie - al ontbreekt nog het bewijs.

Moeizaam
De zoektocht naar zijn moordenaars verloopt ondertussen moeizaam.

Rouwbetoon uit de stille tocht die 20 maart voor Amzieb werd gehouden Beeld Maarten Brante
Rouwbetoon uit de stille tocht die 20 maart voor Amzieb werd gehoudenBeeld Maarten Brante

Al op de dag dat Amziebs hoofd was gevonden, wezen in de onderwereld vele vingers richting de beruchte crimineel Naoufal 'Noffel' F. - die al van vele moorden was beschuldigd, maar toen nog voor niet één werd vervolgd.

Hij moest hier wel mee van doen hebben, want was 'de enige die zo gek is dit te doen', luidde de magere onderbouwing. Bewijs is niet gevonden. Zelf leek 'Noffel' in maart 2016 in Ierland te vertoeven, waar hij later is gearresteerd.

Hij kan natuurlijk anderen hebben aangestuurd of geïnspireerd, maar die aanname is nog ongefundeerd.

Hoogst verbaasd
In mei 2016 gebeurt vervolgens iets bizars.

Familie van Amzieb blijkt de Amsterdamse Marokkaan Omar A. (23) van betrokkenheid bij de onthoofdingszaak te beschuldigen. Hij is de jongere broer van Adil A., die levenslang kreeg voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt. Als Omar A. in Noord-Marokko op weg is naar familie in Tetouan, wordt hij in een auto getrokken en naar een politiebureau gebracht. Daar zit hij maanden vast voor zijn vermoede rol.

De aanname is dat de Marokkaanse politie is betaald. De Amsterdamse recherche is hoogst verbaasd. Omar A. is hier geen verdachte. Justitie weigert de Marokkaanse autoriteiten hun dossier over te dragen. Wel reizen rechercheurs naar Marokko om A.'s loopje te vergelijken met dat van de schimmige man die het hoofd heeft gedropt. Ook doet de recherche een inval in A.'s ouderlijk huis.

Die exercities leveren geen bewijs dat Omar A. met de moord van doen heeft. Hij komt vrij.

Het onderzoek 13Nimiet loopt nog altijd, maar spoedige arrestaties worden niet verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden