Onderzoek Q-koorts: 'Minister veegt met grove bezem haar stoep schoon'

De oud-ministers Ab Klink en Gerda Verburg zijn opgeroepen voor de openbare hoorzitting over de Q-koorts op 24 april in Den Bosch. Ze zullen onder ede worden gehoord door Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Verburg (l) en Klink in 2010. Beeld ANP
Verburg (l) en Klink in 2010.Beeld ANP

Dat heeft de Nationale ombudsman donderdagavond bekendgemaakt.

Brenninkmeijer onderzoekt hoe patiënten die door de Q-koorts ziek zijn geworden, genoegdoening moeten krijgen van de overheid. De Q-koortsepidemie werd enkele jaren geleden veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Bij de meesten bleven de verschijnselen beperkt, maar waarschijnlijk enkele honderden anderen zijn chronisch ziek geworden.

In Nieuwsuur zet Brenninkmeijer donderdagavond dat hij zoekt naar een vorm van genoegdoening voor de slachtoffers van Q-koorts. Hij noemde voorbeelden van mensen die door de ziekte werkloos zijn geworden, of een studie moesten afbreken. Reguliere uitkeringen zoals de WW zijn dan juridisch correct, volstaan toch niet, zei Brenninkmeijer. De slachtoffers zijn getroffen door 'duidelijke beleidskeuzen' en dan verwijzen naar bestaande regelingen is in zijn ogen met een 'grove bezem je stoep schoonvegen'. Hij vergeleek het met de compensatie die bewoners in Amsterdam hebben gekregen voor de overlast tijdens de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

Gesloten deuren
Behalve de twee oud-bewindslieden van Volksgezondheid (Klink) en Landbouw (Verburg), zijn ook Jos van de Sande (GGD Hart voor Brabant), Jan van Lokven (ZLTO) en hoogleraar Jan Hendrik Richardus van het Erasmus MC opgeroepen voor de bijeenkomst in het Brabantse provinciehuis.

De ombudsman zal ook naar de verhalen van twee Q-koorts-patiënten luisteren.

Voorafgaand aan het openbare gedeelte, zullen de hoogste ambtenaren van ministeries achter gesloten deuren worden gehoord. Het gaat om de directeuren-generaal van Volksgezondheid en Landbouw. Ook Roel Coutinho van het RIVM moet in de besloten hoorzitting voor Brenninkmeijer verschijnen.

Veel Q-koortspatiënten voelen zich niet gezien en gehoord door de overheid. Volgens de ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht voor de financiële schade die Q-koortspatiënten hebben gelopen als gevolg van hun ziekte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden