Onderzoek overleden patiënten Maasstad ziekenhuis

Het RIVM gaat een onderzoek uitvoeren naar 21 overlijdensgevallen in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De patiënten waren besmet geraakt met de resistente Klebsiella-bacterie.

Dolf Hendriks/ANP
©ANP Beeld
©ANP

Dat heeft het ziekenhuis vandaag bekendgemaakt naar aanleiding van de resultaten van een onderzoek van het ziekenhuis, het RIVM en de GGD naar de bacterie waar het Rotterdamse ziekenhuis al enige tijd mee kampt.

In totaal bleken 47 patiënten de multiresistente Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie bij zich te dragen, of in het verleden bij zich hebben gedragen. Op dit moment liggen acht patiënten in het ziekenhuis die drager zijn van de bacterie. Zij worden in strikte isolatie verpleegd op een speciaal ingerichte verpleegafdeling. Twee mensen liggen op de intensive care.

750 mensen getest

De afgelopen twee weken heeft het Maasstad Ziekenhuis alle patiënten die langer dan 24 uur waren opgenomen getest op aanwezigheid van de Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie. Uit deze grootscheepse kweekactie, waarbij ruim 750 mensen zijn getest, is een tiental besmettingen tevoorschijn gekomen.

De oorsprong van de besmetting is nog niet gevonden. Uit het onderzoek blijkt wel dat de gevonden besmettingen dateren uit maart en april 2011. Mensen bij wie de bacterie de afgelopen twee weken is gevonden, hebben allemaal in maart in het ziekenhuis gelegen.

Het ziekenhuis probeert de bacterie onder controle te houden door patiënten te testen wanneer ze worden opgenomen en wanneer ze worden ontslagen. Er worden geen operaties afgelast wegens de bacterie.

Resistent
De Oxa48 producerende Klebsiella-bacterie is een meer resistente variant van de 'gewone' Klebsiella-bacterie die vaker voorkomt in ziekenhuizen. De Oxa48 producerende Klebsiella is resistent tegen vrijwel alle andere soorten antibiotica.

Volgens artsen van het ziekenhuis is het niet aannemelijk dat de bacterie de doodsoorzaak is geweest van de 21 patiënten, die met ernstige aandoeningen waren opgenomen in het ziekenhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden