PlusAchtergrond

Onderzoek neergeschoten vliegtuig Iran: nog een lange weg te gaan

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken François-Philippe Champagne.Beeld AFP

In het onderzoek naar het door Iran neergeschoten vliegtuig moeten Nederlandse experts en ervaringen die zijn opgedaan tijdens het onderzoek naar MH17, een belangrijke rol gaan spelen.

Canada, Zweden, Afghanistan, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk verloren allemaal burgers bij de crash, en hebben zich nu verenigd in de ‘Internationale coördinatie- en responsgroep voor de families van de slachtoffers’.

De buitenlandministers van de landen trekken samen op. “We hebben een raamwerk opgesteld voor de samen­werking met Iran na deze tragedie. We willen verantwoording, transparantie en rechtvaardigheid voor de familie en geliefden van de slachtoffers,” zei François-Philippe Champagne, minister van Buitenlandse Zaken van Canada, op de persconferentie in Londen.

Nederlandse inbreng

“De families willen antwoorden. De mensen met wie ik hier vandaag sta willen antwoorden. En de internationale gemeenschap wil antwoorden. Wij zullen niet rusten voordat we die antwoorden hebben.”

Hoewel Nederland geen burgers verloor, was ook de Nederlandse minister Stef Blok aanwezig, uitgenodigd om de ervaringen met onderzoek naar rampvlucht MH17 te delen.

“Hij heeft ons verteld dat het heel belangrijk is om met één stem te ­spreken en onze acties goed te coördineren,” zei Champagne. “Dat is belang­rijk, want dit wordt een maandenlange, of hoogstwaarschijnlijk een jarenlange samenwerking.”

Daarnaast benadrukte Blok dat de positie van de nabestaanden alle aandacht verdient. “Stel hen voorop in deze verschrikkelijke dagen. Zij zitten met rouwverwerking en daarnaast ook met heel praktische vragen. Mijn Canadese collega kwam met een voorbeeld van een 19-jarige student die beide ouders is verloren. Die is overdonderd door het verlies, maar heeft ook geen geld om te leven.”

Het zijn herkenbare zaken waar de Nederlandse overheid ook vragen over kreeg in de nasleep van de MH17. Blok: “Waar kunnen we terecht, hoe kunnen we bij onze bankrekening, hoe zorgen we dat de lichamen van de slachtoffers geïdentificeerd worden en naar huis kunnen komen om begraven te worden? Daar geven onze experts nu advies in.”

Oproep aan Moskou

Bijna zes jaar nadat het toestel van de MH17 is neergeschoten erkent Rusland nog steeds geen aansprakelijkheid. De bijeenkomst van gisteren was voor Blok dan ook een mogelijkheid dat weer onder internationale aandacht te brengen.

Iran doet dat in het geval van de neergehaalde vlucht PS752 wel: “Dat is een enorm verschil met de Russische federatie en MH17. Daar hebben Nederland en Australië de aansprakelijkheid ingeroepen onder internationaal recht,” zegt Blok.

Algemeen wordt een stap van Rusland niet snel verwacht: erkenning van betrokkenheid bij het leveren van de raket die MH17 neerhaalde, betekent ook dat Rusland erkent dat het militair actief is in de strijd in Oost-Oekraïne, iets wat het land nog altijd stellig ontkent.

De verwachting is dat – hoewel Iran de verantwoordelijkheid voor het neerschieten van het vliegtuig op zich neemt – er nog een lange weg te gaan is in het onderzoek, de eventuele rechtsvervolging en mogelijke financiële compensatie voor de nabestaanden.

Dat ziet Blok ook: “Het is zaak dat die aansprakelijkheid wordt omgezet in genoegdoening naar de nabestaanden. Hopelijk wordt dat niet zo’n langdurig project als waar wij met de MH17 in verwikkeld zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden