Onderzoek naar Zuidaspersoneel

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam onderzoekt eventuele integriteitsschendingen door ambtenaren bij de ontwikkeling van de Zuidas.Aanleiding is een vermeende vastgoedzwendel waarmee onder meer het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds in verband worden gebracht. Enkele projectontwikkelaars en hun financieel adviseurs zouden bij twee grote bouwprojecten voor miljoenen hebben gefraudeerd. Justitie onderzoekt de zaak.

Vanuit de overheid is vooralsnog niemand verdachte. Een woordvoerster van wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) zegt dat er geen enkele aanwijzing is dat Amsterdamse ambtenaren in de fout zijn gegaan. Om misstanden uit te sluiten, heeft de directeur van het projectbureau Zuidas, Jan Stoutenbeek, burgemeester Job Cohen gevraagd om het onderzoek, dat zich concentreert op zijn vijftien medewerkers. Het wordt uitgevoerd door het Bureau Integriteit van de gemeente en loopt al sinds november vorig jaar. Onduidelijk is wanneer het onderzoek is afgerond. ''Er moeten veel gesprekken worden gevoerd,'' aldus de woordvoerster van Van Poelgeest.

Het onderzoek concentreert zich op de contacten van ambtenaren met projectontwikkelaars die betrokken waren bij de bouw van Eurocenter en het nog in aanbouw zijnde Symphonycomplex. Het betreft grote projecten waarbij voor miljoenen zou zijn gefraudeerd.

Het justitiële onderzoek is één van de omvangrijkste fraudeonderzoeken uit de geschiedenis naar de vastgoedbranche. Het gaat niet alleen over de Zuidas. Er zijn inmiddels 25 verdachten aangehouden en er zijn 28 officieren van justitie bij betrokken. In Nederland, België en Zwitserland zijn huiszoekingen verricht.

Eén van de verdachten is Hans van T. van projectontwikkelaar Trimp & Van Tartwijk. Hij geldt als een belangrijke speler op de Zuidas. Als hij schuldig wordt bevonden, kan dat tot vertraging leiden van de ontwikkeling van de Zuidas. Financiers zouden huiverig kunnen worden, uit angst in verband te worden gebracht met zwendel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden