Onderzoek naar zelfdoding verdachte dubbele moord

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) doet onderzoek naar de omstandigheden waaronder Fred B., verdacht van de moord op zijn ex-schoonouders, zelfmoord kon plegen in het huis van bewaring in Vught.

De aanhouding van Fred B. Beeld ANP
De aanhouding van Fred B.Beeld ANP

Het protocol schrijft voor dat de instantie in het geval van suïcide nagaat hoe iemand zichzelf van het leven kon beroven en of dat iemand te verwijten valt. Daarnaast heeft ook de officier van justitie die de zaak van Fred B. behandelde om een onderzoek naar de dood van de verdachte verzocht.

De 29-jarige Fred B. maakte in de nacht van woensdag op donderdag in het huis van bewaring in Vught een einde aan zijn leven. B. stond terecht voor de moord op het echtpaar Henk en Trees Schroevers op 19 juli vorig jaar. Donderdag zou hij zijn straf te horen krijgen. De officier van justitie eiste twee weken geleden levenslang.

B. liet tijdens een eerdere zitting al weten dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde donderdag dat hij al een keer eerder een poging had ondernomen om zichzelf van het leven te beroven in zijn cel. Hij probeerde zich toen op te hangen aan zijn gevangeniskleding. Ook in 2010, toen B. nog samenwoonde met de dochter van het echtpaar Schroevers, probeerde hij al eens zelfmoord te plegen, destijds door zichzelf in brand te steken.

Het ministerie van justitie en het OM wilden donderdag niet ingaan op de mate van toezicht op B. tijdens zijn voorarrest. Of hij na zijn eerdere suïcidepoging extra in de gaten werd gehouden, is niet bekend. 'Het huis van bewaring in Vught kent een strenger regime dan andere instellingen, maar wij kunnen lopende het onderzoek geen uitspraken doen over individuele omstandigheden', aldus een woordvoerster.

Amanda Schroevers, de ex-vriendin van B., liet donderdag voor de tv-camera's weten opgelucht te zijn over de dood van de moordenaar van haar ouders. 'Dit is gerechtigheid, dat is het belangrijkste. Ook al hadden we vandaag gehoord dat hij levenslang zou krijgen, geen enkele straf was de goede straf geweest. Voor zijn familie is het spijtig dat hij dit heeft gedaan, maar voor ons niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden