Onderzoek naar stort baggerslib

AMSTERDAM - Justitie doet onderzoek naar de stort van circa duizend ton baggerslib in het Westelijk Havengebied. De baggerslib is vermoedelijk afkomstig van een nieuw gegraven geul in de Afrikahaven en zou in opdracht van de Amsterdamse Haven zijn uitgereden over een terrein aan de Casablancaweg.Het Openbaar Ministerie gaat na of hierbij milieuwetgeving is overtreden. Het vermoeden bestaat dat de vrachtwagens die het slib naar de stort reden, niet over de juiste papieren beschikten. Ook zou de grond, anders dan de wet voorschrijft, niet zijn getest op schadelijke effecten op het grondwater.

De kwestie kwam aan het licht na een tip bij de kliklijn Meld Misdaad Anoniem. De politie en de gemeentelijke dienst milieu en bouwtoezicht ontdekten naar aanleiding van de tip eind november een verdachte stortplaats op een gemeentelijk terrein aan de Casablancaweg. Een onbekend bedrijf zou hier in opdracht van de gemeente achthonderd tot duizend ton baggerslib hebben uitgereden.

Wethouder Marijke Vos (Milieu) liet vanochtend weten 'geschokt' te zijn door de mogelijke misstanden. Ook zij kondigde een onderzoek aan naar wat er precies is gebeurd bij de stort van de baggerslib.

Gisteren werd bekend dat de gemeente een boete van honderdduizend euro moet betalen voor een aantal milieuovertredingen die zijn gepleegd in de jaren 2001 en 2003. Amsterdam heeft daartoe een schikkingsvoorstel geaccepteerd van het OM. De gemeente pleegde de delicten op het zogeheten IKO/WTCW-gebied in Amsterdam-Oost. Bij de sloop van een boerderij op dat terrein in 2001 kwam was asbest vrijgekomen. De hoofdstad gebruikte in 2003 vervuilde grond om het gebied op te hogen. De volksgezondheid is overigens niet in gevaar gekomen.

Amsterdam en justitie zijn tot een schikking gekomen omdat strafrechtelijke vervolging voor beide partijen veel tijd en geld kost.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden