Onderzoek naar slaan gevangene

DEN HAAG - De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de melding van een Afghaanse gevangene dat hij is geslagen door Nederlandse militairen in Uruzgan (TFU). Dat zou zijn gebeurd tijdens een ondervraging in 2007.Dat staat in de voortgangsrapportage over de missie in Afghanistan die de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De betrokkene uitte zijn beschuldiging toen Nederlandse vertegenwoordigers de gevangenis bezochten om te kijken of de Afghaanse gevangenen goed worden behandeld. De melding is doorgegeven aan het Openbaar Ministerie in Arnhem, dat een onderzoek heeft gelast.

Nederland hecht sterk aan een goede behandeling van Afghaanse gevangenen, ook nadat zij zijn overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Daarvoor zijn speciale afspraken gemaakt met Afghanistan, die goed lijken te worden nageleefd. Defensie stelt amper klachten te krijgen van gevangenen, en dan gaat het niet om misstanden maar om wensen voor betere voeding of doktersbezoek.

Verder schrijven de ministers dat er flinke voortgang wordt gemaakt in de wederopbouw, onder meer op het terrein van zorg en onderwijs. Ook de Afghaanse politie krijgt steeds meer vorm. Zo worden steeds meer hulpagenten omgeschoold tot volwaardige politiemensen. Tot nu toe waren dat er 200 en daar komen tot oktober dit jaar nog eens 480 bij. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden