Onderzoek naar schuttersstuk Frans Hals in Rijksmuseum

De komende 25 dagen wordt in het Rijksmuseum onderzoek gedaan naar De Magere Compagne. Het schilderij is voor een deel door Frans Hals geschilderd. Maar welk deel precies?

De Magere Compagnie (1637) Beeld Rijksmuseum
De Magere Compagnie (1637)Beeld Rijksmuseum

Bezoekers van het museum kunnen getuige zijn van dit onderzoek waarbij elke millimeter van het grote doek wordt gescand met een macroröntgenfluorescentiescanner. Het onderzoek gaat dag en nacht door op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

De meningen lopen vierhonderd jaar na de totstandkoming van het schuttersstuk - afkomstig uit 1637 - uiteen over wie welk deel heeft aangebracht. Jarenlang werd aangenomen dat Frans Hals de zeven figuren aan de linkerkant heeft geschilderd en dat Pieter Codde verantwoordelijk was voor de rechterzijde.

Het was in de 17de eeuw bijzonder dat Frans Hals opdracht kreeg voor een Amsterdams schuttersstuk. Dat was normaal gesproken voorbehouden aan Amsterdammers en Hals kwam uit Haarlem. Al snel lag Hals overhoop met de schutters. De samenwerking werd beëindigd en Pieter Codde, wel Amsterdammer, mocht het halffabricaat afmaken.

Onderzoek
Lang werd gedacht dat de Hals verantwoordelijk was voor de linkerzijde van het doek en Codde voor de rechterzijde. Uit recent onderzoek bleek dat deze gedachte te makkelijk was. Aan weerszijden zijn penseelstreken van zowel Hals als Codde terug te vinden.

"Frans Hals is een van de grote genieën van de Westerse schilderkunst," zegt Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. "Zijn vrije virtuoze manier van schilderen wordt al eeuwen bewonderd. Iedere bezoeker vraagt zich af hoe hij dat deed. Dit vernieuwende technisch onderzoek geeft nog meer een kijkje in de keuken van de kunstenaar. We zijn dan ook razend benieuwd wie wat schilderde."

Conservatoren en onderzoekers geven op 22, 24, 29, 31 januari en 5, 7, 12 februari om 15.00 uur uitleg over de resultaten bij het schilderij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden