Onderzoek naar salarisconstructie Matthijs van Nieuwkerk

De NPO bekijkt een mogelijke salarisconstructie van De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk, waarmee hij tonnen meer zou verdienen dan het salarisplafond bij de NPO toestaat. Dat zei minister Arie Slob (ChristenUnieMedia) dinsdag in de Tweede Kamer.

Paul de Leeuw en Matthijs van NieuwkerkBeeld anp

De bewindsman antwoordde op vragen van SP-Kamerlid Peter Kwint, die wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan 'De Wereld Graait Door'. Van Nieuwkerk behoort tot de topverdieners bij de publieke omroep, maar kan na de zomer bij de NPO nog in totaal 'slechts' 194.000 euro op jaarbasis verdienen.

Volgens de Telegraaf zou Van Nieuwkerk echter zijn salaris met een paar ton ophogen door de uitbetaling van College Tour via de externe productiemaatschappij MediaLane te laten verlopen.

Hoewel niet verboden als omroepen daarmee instemmen, lijkt met de salarisconstructie de nieuwe salarisregels van de NPO omzeild te worden. De SP liet eerder deze maand al weten te willen onderzoeken of de presentator met zijn nieuwe klus als presentator van College Tour het opgelegde maximum ontwijkt.

Beloningsnorm
Volgens BNNVARA, de werkgever van Van Nieuwkerk, is er geen sprake van 'een constructie'. De beloning voor College Tour ligt binnen de maximale beloningsnorm die de presentator met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft afgesproken.

"Wanneer Matthijs een ander programma presenteert, zoals College Tour, moet de beloning die hij voor die klus ontvangt, passen binnen dat goedgekeurde bedrag. Of hij nou wordt betaald door een andere omroep of door een buitenproducent, dat maakt geen verschil," aldus een woordvoerster.

Minister Slob herhaalde dat vanmiddag, maar heeft de NPO wel opgedragen een onderzoek te doen naar de salarisconstructie van de presentator. "Daar moeten we voor nu even genoegen mee nemen.'' Hij vindt wel dat we 'af moeten' van ontwijkingsconstructies. "Ik ben er ook wel een keertje klaar mee om voor dit soort vragen steeds naar de Kamer geroepen te worden.''

Minister-president
De bewindsman informeert de Kamer over een paar weken in zijn nieuwe visiebrief over de NPO. Daarin vermeldt hij eventuele aanvullende maatregelen om ontwijkingsconstructies verder in te dammen, maar hij benadrukt dat de regels al flink zijn aangescherpt voor de mensen die meer verdienen dan de minister-president. "We kunnen niet aan de bestaande constructies komen, maar dat aantal loopt terug.''

Volgens Slob hebben vallen er nog maar vijf mensen onder de oude situatie. "Dus dat is een sterfhuisconstructie. die wereld draait in ieder geval niet door.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden