Update

Onderzoek naar rol AIVD en MIVD

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft minister Ronald Plasterk gevraagd om een onderzoek naar de rol van de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD in het PRISM-schandaal, de afluisteraffaire die het gevolg was van de onthullingen van Edward Snowden.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (L) en hoofd AIVD Rob Bertholee tijdens de presentatie van het jaarverslag 2012 van de AIVD Beeld Nederlandse Freelancers
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (L) en hoofd AIVD Rob Bertholee tijdens de presentatie van het jaarverslag 2012 van de AIVDBeeld Nederlandse Freelancers

De VVD, de PvdA en de SP waren voor het idee van Gerard Schouw van D66. De onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten is de aangewezen instantie om het onderzoek te doen.

Een debat donderdag met Plasterk over aftappen is op de lange baan geschoven, omdat nu eerst de resultaten van het onderzoek moeten worden afgewacht.

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD passen het omstreden Amerikaanse computerprogramma PRISM niet toe, aldus Plasterk eerder, noch vergelijkbare programma's. Amerikanen zullen natuurlijk wel waarschuwen als ergens in Nederland iemand een terreurdaad beraamt en het is ongebruikelijk dat diensten elkaar precies laten weten hoe ze aan alle informatie komen. De AIVD en de MIVD mogen buitenlandse diensten nooit vragen dingen te doen die ze hier zelf niet mogen.

Het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer Beeld anp
Het hoofdkantoor van de AIVD in ZoetermeerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden