Onderzoek naar oorzaak vliegramp gestart

De Spaanse minister-president, Jose Luis Rodriguez Zapatero (links), troost een familielid van een van de slachtoffers van de vliegtuigramp. Familieleden van slachtoffers zijn door Spanair met een chartervlucht vanuit de Canarische Eilanden ingevlogen. Foto EPA/Juan Carlos Hidalgo Beeld
De Spaanse minister-president, Jose Luis Rodriguez Zapatero (links), troost een familielid van een van de slachtoffers van de vliegtuigramp. Familieleden van slachtoffers zijn door Spanair met een chartervlucht vanuit de Canarische Eilanden ingevlogen. Foto EPA/Juan Carlos Hidalgo

MADRID - In Spanje is het onderzoek begonnen naar de oorzaak van het vliegtuigongeluk dat woensdag in Madrid aan 153 mensen het leven kostte. Slechts negentien passagiers overleefden de ramp met het vliegtuig, dat onderweg was naar de Canarische Eilanden.

In heel Spanje hingen de vlaggen donderdag halfstok en om 12.00 uur werd een korte stilte in acht genomen. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Koning Juan Carlos en koningin Sofia zouden het provisorische mortuarium bezoeken waar nabestaanden de identificatie van de slachtoffers afwachten. Premier José Luis Rodriguez Zapatero brak zijn vakantie in Zuid-Spanje af.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, betuigde zijn medeleven aan de families van de omgekomen passagiers.

De eigenaar van het toestel, luchtvaartmaatschappij Spanair, zegt niet te weten hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Volgens Spanair maakte de piloot van de MD-82 aanvankelijk melding van een probleem met een instrument dat de buitentemperatuur meet. Toen dat was gerepareerd stortte het vliegtuig bij een tweede startpoging aan het einde van de startbaan neer. Daar brandde het vrijwel geheel uit. Volgens de Spaanse krant El Pais vloog een van de twee motoren mogelijk in brand na het te hebben begeven. De Verenigde Staten hebben hulp bij het onderzoek naar de ramp toegezegd.

Spanair heeft de laatste tijd vaker met motorproblemen te kampen gehad. De luchtvaartmaatschappij bevestigde donderdag dat een MD-82 zaterdag wegens motorproblemen een noodlanding op Gran Canaria moest maken tijdens een vlucht van Lanzarote naar Madrid. Het is niet duidelijk of het om hetzelfde vliegtuig ging als woensdag. Het bedrijf heeft meerdere MD-82's.

Een mortuarium is ingericht in een congrescentrum in Madrid, waar nabestaanden ook slachtoffers van de terreuraanslagen van maart 2004 identificeerden. Tot nu toe zijn veertien slachtoffers van de vliegramp geïdentificeerd. De identificatie zal waarschijnlijk enkele dagen in beslag nemen, omdat veel lichamen door de grote hitte onherkenbaar zijn. Forensische teams maken gebruik van DNA-technieken.

Familieleden van slachtoffers zijn door Spanair met een chartervlucht vanuit de Canarische Eilanden ingevlogen.

Spanair is na Iberia de grootste luchtvaartmaatschappij van Spanje. Het bedrijf lijdt verlies en de eigenaar SAS zette het ruim een jaar geleden te koop, maar een koper is niet gevonden. Er is een bezuinigingsplan waarin staat dat oudere, minder efficiënte vliegtuigen, waaronder een aantal MD-82's, van de hand gedaan moeten worden en een derde van het personeel moet worden ontslagen.

Enkele uren voor de ramp liet de pilotenvakbond SEPLA weten dat piloten van Spanair mogelijk in staking zouden gaan wegens onzekerheid over hun toekomst. Na de ramp trok de bond zijn verklaring in. (AP)

null Beeld
Familieleden van slachtoffers van de vliegramp die woensdag aan 153 mensen het leven kostte. Foto AP/Fernando Alvarado Beeld
Familieleden van slachtoffers van de vliegramp die woensdag aan 153 mensen het leven kostte. Foto AP/Fernando Alvarado
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden