Onderzoek naar Oeroezgan-lek

DEN HAAG - De Rijksrecherche moet onderzoeken wie het advies van commandant der strijdkrachten Dick Berlijn over de Nederlandse missie in Oeroezgan heeft laten uitlekken naar De Telegraaf. Dat stelt het CDA.De dader wacht ontslag, als het aan Kamerlid Raymond Knops ligt.

De PvdA wenst 'stevige maatregelen' als de dader wordt getraceerd. Welke dat zijn, dat is volgens PvdA-Kamerlid Martijn van Dam aan minister van Defensie Eimert van Middelkoop om te bepalen.

Commandant Dick Berlijn adviseert het kabinet de missie in Oeroezgan met twee jaar te verlengen, maar met 1200 militairen: in plaats van de ruim 1600 die er nu zitten. Die inzet gaat volgens Berlijn wel ten koste van andere Navo-verplichtingen. Defensie heeft na 2010 extra geld nodig, aldus het advies, anders kan de krijgsmacht niets meer. Grote oefeningen moeten worden geschrapt en investeringen gaan op de lange baan.

Minister Van Middelkoop vindt het vervelend dat het advies is uitgelekt, zei hij. Maar hij wilde niet ingaan op de inhoud ervan. CDA-Kamerlid Knops zegt het onverteerbaar te vinden dat er bij Defensie wordt gelekt. ''Daar gaan stukken over de staatsveiligheid rond. Het gaat over levens.''

Op het advies zelf wil Knops noch Van Dam reageren. Zij wachten de beslissing van het kabinet af. Beide Kamerleden noemen het uitlekken slecht voor de onderhandelingspositie van Nederland.

Het kabinet moet binnenkort bepalen of Nederland langer in de Afghaanse provincie Oeroezgan blijft. De huidige missie loopt volgend jaar zomer af. Deze week is er in Noordwijk een informele Navotop waar de ministers van Defensie elkaar ontmoeten. Georgië heeft inmiddels tweehonderd militairen toegezegd en Slowakije vijftig als Nederland blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden