Onderzoek naar naftalek

MAARHEEZE/GELEEN - Justitie heeft zondag in Maarheeze het deel van een pijpleiding waar zaterdag nafta uit lekte, in beslag genomen.Dat maakte een woordvoerder van petrochemisch bedrijf Sabic in Geleen zondag bekend.

Het defecte deel is zondag eruit gezaagd en door justitie meegenomen in verband met een strafrechtelijk onderzoek, aldus de woordvoerder. Onderzocht wordt wie aansprakelijk is voor de schade aan de pijpleiding.

Door het lek kwam zaterdagavond een onbekende hoeveelheid nafta vrij en moesten 150 mensen uit de naastgelegen wijk Het Laar en van een woonwagencentrum geëvacueerd worden. Dertig mensen kregen last van ademhalingsproblemen.

Sabic is zondag bezig met het afgraven van de vervuilde grond en het repareren van de pijpleiding. Het bedrijf verwacht zondag of maandag de pijpleiding tussen de Rotterdamse haven en de fabriek in Geleen weer in gebruik te kunnen nemen.

Krassen

De productie bij de naftakrakers in Geleen lijdt niet onder de afsluiting van de leiding, aldus de woordvoerder. ''We hebben enkele dagen voorraad, en bovendien hebben we ook een leiding vanuit de Antwerpse haven naar Geleen.''

Hoe groot de schade is als gevolg van het stilleggen van de pijpleiding, kon hij nog niet zeggen. Zowel Sabic als de brandweer vermoeden een verband met het rooien van bomen afgelopen vrijdag boven de plaats waar zondag het lek ontstond. De leiding was eind vorig jaar over de hele lengte nog geïnspecteerd door Sabic.

Bij het opgraven van het kapotte pijpgedeelte bleken er aan de buitenkant krassen te zitten. Dat betekent volgens Sabic dat het lek door uitwerking van buitenaf is veroorzaakt. Op de leiding staat een druk van 53 bar. Door het lek spoot een straal nafta van tientallen meters hoog de lucht in en vernevelde daar tot een giftige mist.

Het lek werd zaterdagavond opgemerkt door inwoners van Het Laar, die klaagden over een sterke stank. Ruim een uur later begonnen gemeente en hulpdiensten met de evacuatie. Rond 22.30 uur konden de bewoners weer naar hun huizen terugkeren. De woonwagenbewoners hebben de nacht doorgebracht op een woonwagencentrum in Maasbracht. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden