Onderzoek naar muggenprobleem De Baarsjes

De gemeente gaat onderzoek laten uitvoeren naar de oorzaak van het muggenprobleem in De Baarsjes.

Beeld ANP

Vooral in omgeving van de Vespuccistraat zijn er tientallen bewoners die regelmatig last hebben van muggen, die soms met tientallen tegelijk in huis zijn.

De komende drie maanden gaat het Buro Regen&Water in opdracht van stadsdeel West in gesprek met bewoners om de problemen te inventariseren. Daarnaast wordt er uitgebreid locatieonderzoek gedaan in een deel van de woningen, waarbij de staat van de fundering zal worden onderzocht.

Stilstaand water in de kruipruimte van de woningen is een van de plekken waar muggen graag hun eitjes leggen.

'Grote onrust'
In juli moet er duidelijk zijn hoe de problemen in de Baarsjes zijn op te lossen. Wie dat moet gaan betalen is dan de volgende vraag. Stadsdeel West heeft eerder al laten weten dat het vooral een zaak is van de huiseigenaren.

Het is alleen vanwege 'de grote onrust' dat het stadsdeel nu 17.000 euro uittrekt om te financieren.

"Het eigendom in de buurt is zo versnipperd dat niemand zich verantwoordelijk voelt," zegt een woordvoerder van het stadsdeel. "Wij willen alles in goede banen leiden, maar het is niet zo dat we straks ook verantwoordelijk zijn voor de oplossing."

Facebookgroep
Het muggenprobleem in De Baarsjes speelt al jaren. De huizen zijn gebarricadeerd met horren en bewoners slapen onder klamboes, smeren zich voor het slapen in met deet of maken om de paar uur een rondje met de stofzuiger.

Afgelopen najaar werd de omvang van het probleem pas duidelijk toen een bewoners een Facebookgroep oprichtte om de problemen te inventariseren. Die had binnen enkele dagen meer dan 500 leden.

In Floradorp in Noord hadden bewoners enkele jaren geleden te maken met een soortgelijk probleem. Toen bleek het probleem veroorzaakt te worden door een combinatie van omhooggekomen grondwater en rioolbreuken.

De muggen verdwenen nadat de riolering onder de huizen was gemaakt en alle grond was weggezogen en vervangen door grind.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden