Onderzoek naar matchfixing kan nu beginnen

Het uitgebreide onderzoek naar illegaal gokken en omkoping rond sportwedstrijden (matchfixing) in Nederland kan nu echt van start. Minister Edith Schippers (Sport) heeft na een Europese aanbesteding de opdracht voor het onderzoek verleend aan een gezamenlijk onderzoeksteam van de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoeks- en adviesbureau Ernst & Young.

Redactie
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Beeld anp
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en SportBeeld anp

Schippers heeft dat woensdag bekendgemaakt. Aanleiding voor het onderzoek zijn de berichten dat ook in Nederland sprake is van omkoping en illegaal gokken rond sportwedstrijden, voornamelijk in het voetbal. Het onderzoek moet nog deze zomer klaar zijn.

'De signalen dat matchfixing ook in Nederland zou voorkomen, zijn onmiskenbaar. Minister Schippers wil in het belang van de sport en de sporters precies weten wat er aan de hand is. De onderste steen moet boven komen', zegt de woordvoerder van Schippers.

Het onderzoek zal worden geleid door Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, en Toine Spapens, hoogleraar criminologie Tilburg, en Ernst & Young. Olfers is ook bekend van haar - korte - periode in de Raad van Commissarissen van Ajax, waaruit ze net als de andere commissarissen terug trad vanwege een conflict met Johan Cruijff.

Het onderzoek bestaat uit vier delen. Ten eerste worden bestaande studies over matchfixing in Europa en Nederland bekeken, daarnaast worden interviews gehouden met (ex-) sporters, officials, sportbonden, kansspelaanbieders, het Openbaar Ministerie en de politie. Anonieme melding van illegale activiteiten wordt daarbij mogelijk gemaakt.Verder worden de huidige instrumenten om matchfixing te voorkomen, op te sporen en te bestrijden tegen het licht gehouden en zullen de onderzoekers aanbevelingen doen voor wet- en regelgeving.

De Tweede Kamer eiste vorig jaar meer onderzoek naar het manipuleren van sportwedstrijden. Na schandalen in het buitenland was Voetbal International gekomen met berichten over manipulatie en illegale geldstromen in het Nederlandse voetbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden