Update

Onderzoek naar luxe-verzuim op Haagse basisisscholen

Leerplichtambtenaren gaan het 'luxe-verzuim' op basisscholen in Den Haag onderzoeken, dat heeft de gemeente Den Haag vandaag laten weten. Bij controle van leerplichtambtenaren op 23 Haagse basisscholen bleken afgelopen week 176 leerlingen afwezig te zijn, van wie 128 zonder geldige reden. Ongeveer de helft van die kinderen bleek bij huisbezoek ook niet thuis.

Archieffoto. © ANP Beeld
Archieffoto. © ANP

Den Haag controleert streng op zogenaamd luxe-verzuim: ouders die met hun kinderen op vakantie of een dagje weg gaan, terwijl die eigenlijk op school moeten zitten. Er zitten ruim 43.000 leerlingen op de Haagse basisscholen.

De controle was tijdens de eerste week na de zomervakantie. De basisscholen begonnen vorige week weer. Deze week begint het schooljaar voor het voortgezet onderwijs en volgende week voor het mbo. Ook daar worden controles uitgevoerd.

Actieweek
De gemeente Den Haag werkt samen met de gemeentes Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Wassenaar om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan. Vandaag werd het startsein gegeven voor de regionale actieweek. Zo wordt er gecontroleerd of mbo-studenten wel op hun opleiding verschijnen. Omdat deze studenten regelmatig al ouder zijn dan 18 jaar, vallen ze niet meer onder de leerplicht.

Door de regio aangestelde 'casemanagers' spreken de jongeren persoonlijk aan als ze niet naar school gaan om ze uit te leggen waarom ze een mbo-diploma nodig hebben. Zonder deze startkwalificatie is het heel lastig om werk te vinden.

Ander onderdeel van de actieweek is langsgaan bij vmbo-leerlingen in het vierde en laatste jaar om voorlichting te geven over mbo-opleidingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden