Onderzoek naar homogeweld

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam begint een onderzoek naar de motieven van daders van geweld tegen homo's. Op dit moment is nog maar weinig bekend over de beweegredenen van 'potenrammers', aldus de gemeente donderdag.Verdergaand onderzoek moet duidelijk maken of daders bijvoorbeeld zelf worstelen met hun seksualiteit of dat het om puberaal treiteren gaat. In het geval van Marokkaanse daders vragen de onderzoekers zich af of de jongens zich door de samenleving gestigmatiseerd voelen ''en zich afreageren op een groep die in hun perceptie nog lager op de maatschappelijke ladder staat dan zijzelf''.

Uit de enkele dadergegevens die bij de politie bekend zijn, blijkt dat het meestal gaat om jongens tot een jaar of 25. In de eerste zeven maanden van dit jaar waren er in Amsterdam 26 homogerelateerde incidenten, waarvan acht met fysiek geweld. Daarbij waren ook 26 daders betrokken. De helft van de daders is van Marokkaanse afkomst. In heel 2006 zijn 32 incidenten gemeld, waarvan zeven met geweld.

Helft homo's voelt zich minder veilig

De resultaten van het onderzoek geven wethouder Hennah Buyne en burgemeester Job Cohen een handreiking voor een aanpak die effectief is voor politie en justitie. Ook gaat de gemeente de gegevens over beweegredenen en karakteristieken van daders in de preventieve sfeer gebruiken in de hulpverlening of voorlichting.

De Universiteit van Amsterdam voert het onderzoek uit, dat in juni 2008 is afgerond. De politie in Amsterdam en het Meldpunt Discriminatie Amsterdam helpen mee aan het onderzoek.

Uit recente cijfers blijkt dat homo's zich in de hoofdstad vaker onveilig voelen dan hetero's en dat dit gevoel toeneemt. In de Amsterdamse Burgermonitor 2007 geeft een op de vijf homoseksuele mannen en vrouwen aan zich wel eens gediscrimineerd te hebben gevoeld. In twee derde van de gevallen gaat het om verbaal geweld.

In een andere enquête, van het tv-programma Eén Vandaag van augustus, gaf de helft van de ondervraagde homo's aan dat ze zich het afgelopen jaar minder veilig voelden op straat. (ANP)

Dienst Onderzoek en Statistiek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden