Onderzoek naar garage Osdorpplein

AMSTERDAM - Ingenieursbureau DHV begint een onderzoek naar de veiligheid van de parkeergarage van de Albert Heijn op het Osdorpplein in Amsterdam.Hieruit moet blijken of de scheuren in de garage het gevolg zijn van een ontwerpfout, een uitvoeringsfout, achterstallig onderhoud of de recente verbouwingswerkzaamheden. Het onderzoek moet binnen zes weken zijn afgerond, maakte stadsdeel Osdorp woensdag bekend.

De Dienst Milieu en Bouwtoezicht van het stadsdeel ontdekte eind november scheuren in de constructie bij de aanleg van een roltrap van de supermarkt naar de parkeergarage. De constructie was overbelast, bleek bij een eerste inspectie.

Parkeergarage Q-Park ook onderzocht

De bouwinspectie in Osdorp vond het niet langer verantwoord de garage open te houden omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Half december is een beperkt deel van de garage weer opengegaan. In eerste instantie moesten ook de supermarkt en twee winkels worden ontruimd, maar die mochten na een dag weer open. Wel moesten bouwvakkers eerst een van de balken in de hal van het complex stutten.

Het Philips Pensioen Fonds, de eigenaar van de supermarkt en de parkeergarage, heeft DHV gevraagd voor het onderzoek naar de bouwconstructie. DHV zal naast inspecties in de garage zelf ook kijken naar de bouwtekeningen, de constructieberekeningen en tussentijdse bouwtechnische aanpassingen. Het onderzoek moet uitwijzen welke maatregelen Philips moet nemen om de garage weer geheel te openen. Hoofdaannemer BAM heeft het complex rond 1996 afgerond.

Osdorp heeft de afgelopen weken voor de zekerheid ook de constructie van de parkeergarage Q-Park in het stadsdeel onderzocht. Hier zijn geen ernstige gebreken aangetroffen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden