Onderzoek naar brandveiligheid tunnels

Er loopt een onderzoek naar vier tunnels die na 2008 zijn opgeleverd, omdat ze niet aan alle brandwerende normen voldoen. Daaronder is de Tweede Coentunnel (A10).

Coentunnel Beeld ANP

Het onderzoek is er gekomen, omdat is gebleken dat bij extreme brand beton van de tunnel af kan spatten. Het beton houdt daardoor minder lang stand. Dat komt omdat in de loop der jaren de samenstelling van het beton is veranderd.

Het gaat om de Tweede Coentunnel (A10) in Amsterdam, de Ketheltunnel (A4) bij Schiedam, de Willem-Alexandertunnel (A2) in Maastricht en de Salland-Twentetunnel (N35) in Nijverdal.

Bij de Gaasperdammertunnel in Amsterdam-Zuidoost worden al extra maatregelen getroffen voor de brandveiligheid. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Tot de ingreep behoort in ieder geval het aanbrengen van hittewerende bekleding, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat desgevraagd weten.

Over de kosten kan nog niets worden gezegd. Momenteel vindt overleg plaats met overheden en de opdrachtnemer van de bouw van de tunnel.

De reparaties zullen klaar zijn als de tunnel in 2020 opent en zouden niet voor vertragingen zorgen.

Mont Blanctunnel
Rond Amsterdam wil het ministerie bovendien onderzoek laten verrichten naar de Michiel de Ruijtertunnel en de Spaarndammertunnel. Ook laat het ministerie waarschijnlijk nog uitzoeken of tunnels die tussen 2000 en 2008 zijn opgeleverd wel aan alle normen voldoen.

De Nederlandse tunnels behoren tot de veiligste van Europa en voldoen aan de Europese richtlijn. Maar er gelden in Nederland strengere eisen.

De normen voor brandwerendheid zijn strikter geworden na de dodelijke brand in de Mont Blanctunnel in 1999. Die tunnel verbindt Frankrijk met Italië. Vorig jaar stelde het ministerie van Verkeer dat geen van de Nederlandse tunnels preventief gesloten hoeft te worden.

Proeven hebben aangetoond dat het bij grote tunnelbranden pas misgaat als ze een zeer grote omvang bereiken. Die zijn in Nederland nog nooit voorgekomen. Zelfs de grote Alpenbranden van 19 jaar geleden waren minder fel.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden