Onderzoek naar blunderende dienst

De dienst is verantwoordelijk voor bruggen en wegen, maar ook voor taxi's en de regie over de wegopbrekingen in de stad. Op de foto de Hoge Sluis met op de achtergrond het Amstel Hotel. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Amsterdam stelt een extern onderzoek in naar het functioneren van de gemeentelijke Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV), vanwege terugkerende fouten bij het leiden van grote projecten.

De dienst is verantwoordelijk voor bruggen en wegen, maar ook voor taxi's en de regie over de wegopbrekingen in de stad.

Wethouder Eric Wiebes (VVD) van verkeer heeft het onderzoek vandaag bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad. Gisteren werd een geheim onderzoek naar de restauratie van de Hogesluis bekend. Daarin staat dat DIVV miscalculaties maakte bij de restauratie van de monumentale Hogesluisbrug over de Amstel.

De directe aanleiding voor het doorlichten van DIVV is de vertraging bij de renovatie van de Utrechtsestraat. Wethouder Wiebes schrijft in de brief dat hij de directeur DIVV opdracht heeft gegeven een extern onderzoek te laten starten 'naar de professionaliteit van de gemeente Amsterdam bij (grote) renovatie- en herinrichtingsprojecten'.

En: 'Aan de orde komen de raming van kosten, tijdsbeslag, de aanbesteding, de gunning, de aansturing van de opdrachtnemer tijdens het werk'. Ook wordt de loep gelegd op het oplossen van conflicten en de omgang met omwonenden en ondernemers.

Verder schrijft Wiebes dat naar aanleiding van het accountantsverslag 2009 van DIVV de directeur is begonnen met een 'scan van alle projecten'. De doorlichting zal nog dit jaar worden afgerond. Ook maakt Wiebes zich hard voor de door 'extreem' vertraagde bouwwerkzaamheden gedupeerde ondernemers in de Utrechtsestraat. Hij wil onderzoeken hoe de gemeente hen kan helpen omzettten op peil te houden. Hij overweegt compensatieregelingen, gebruikmakend van de ervaringen bij de Noord/Zuidlijn. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden