Onderzoek naar banencarrousel slecht functionerende topambtenaren

De Universiteit Utrecht gaat onderzoek doen naar het functioneren van de Algemene Bestuursdienst, de pool van topambtenaren die veelal voor ministeries werken. 

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.Beeld ANP

Dat meldde de minister van Binnenlandse Zaken Ollongren vrijdag aan de Tweede Kamer. De Kamer had om de studie gevraagd.

De Tweede Kamer is al langer kritisch over hoe de de Algemene Bestuursdienst, de ABD, functioneert. Begin dit jaar waren veel Kamerleden boos over een topambtenaar voor wie na falen rond de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst snel een nieuwe hoge functie werd gezocht. Hetzelfde gebeurde bij het ministerie van Justitie na de bonnetjesaffaire. 

Partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen dat hoge ambtenaren die flinke fouten maken via de ABD worden ‘weggepromoveerd’ en op een mooie positie op een ander departement terechtkomen. De Kamer heeft daarom gevraagd om een onderzoek, op voorstel van de VVD, naar het functioneren van de ambtelijke top en daarbij specifiek aandacht te besteden aan ‘het voorkomen dat slecht-functionerende ambtenaren elders binnen de overheid een plek krijgen’.

Sinds 1995

De Algemene Bestuursdienst bestaat sinds 1995. Alle hoge ambtenaren van ons land zijn er in dienst, 1300 in totaal. De ABD zorgt dat op ministeries, gemeenten en andere bestuursdiensten de hoogste functies worden ingevuld. Volgens critici de oorzaak van de banencarrousel van falende topambtenaren. Anderen noemen de ABD onmisbaar.

Is de kwaliteit van leidinggeven in de ambtelijke top voldoende? Zijn zij niet te veel bezig met het ‘uit de wind houden’ van hun ministers? Hebben hogere ambtenaren wel voldoende verstand van het beleidsdomein waarin ze werken? Dat zijn de vragen die aan de orde gaan komen in het onderzoek, laat de Universiteit Utrecht weten.

Er wordt verwacht dat de onderzoekers in november dit jaar een rapport uitbrengen en aanbevelingen doen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden