Plus

Onderzoek naar aanpak Ajax-supporters bij Champions League

De korpschef van de politie, de hoofdofficier van justitie en de burgemeester, gaan onderzoek doen naar het politieoptreden voorafgaand aan de wedstrijd van Ajax tegen Juventus in de Champions League, waarbij 185 supporters werden gearresteerd.

Een waterkanon in actie vlak voor de wedstrijd Beeld REUTERS
Een waterkanon in actie vlak voor de wedstrijdBeeld REUTERS

Dat gebeurt op verzoek van burgemeester Femke Halsema. De situatie liep woensdag behoorlijk uit de hand, nadat er bij de Johan Cruijff Arena enkele fakkels waren aangestoken tijdens een zogenoemde Entrada, een feestje waarmee supporters van de Amsterdamse club soms belangrijke duels inluiden.

De mobiele eenheid besloot daarop met twee waterkanonnen op supporters te spuiten, onder wie kinderen en mensen in rolstoelen. Ook werden politiepaarden ingezet om de menigte uiteen te drijven. Beide acties leidden tot verontwaardigde reacties van Ajax-fans, die het optreden buitenproportioneel noemden.

Jacob Bernard, voorzitter van de supportersclub AFCA, zei op AT5: "Met die manier van handelen vind ik dat zeker een uitlokking vanuit de hoek van de politie." AFCA heeft zijn ongenoegen ook geuit in een open brief aan burgemeester Femke Halsema. Bernard vindt het optreden van de politie 'buiten proportie'. "Ik vind niet dat dit de manier is om iets duidelijk te maken. Je krijgt actie-reactie, je krijgt mensen die gevaar lopen, dat vind ik niet gepast."

De supporters zijn volgens hem in een hoek gedreven en konden nergens naartoe. "Het was niet om aan te zien." Op social media riep AFCA supporters op zaterdag voor de wedstrijd tegen Excelsior een 'ludieke' Entrada te houden voor de ambtswoning van burgemeester Halsema. Met waterpistolen. AFCA liet weten dat het om een grap ging.

Wangedrag
Ajax moet zich bij de disciplinaire commissie van de Uefa opnieuw verantwoorden wegens wangedrag van de supporters tijdens de op de entrada volgende wedstrijd tegen Juventus. De Amsterdamse club is aangeklaagd wegens het gooien van voorwerpen, ongeregeldheden onder het publiek en het blokkeren van trappen in het stadion. De strafzaak dient op 16 mei bij de Uefa.

Ajax heeft nog een voorwaardelijke straf staan van één uitduel zonder publiek naar aanleiding van de betrokkenheid van de Amsterdamse aanhang bij incidenten tijdens de twee groepsduels met Benfica. In hoeverre die voorwaardelijke straf in de komende tuchtzaak nog een rol gaat spelen, is onduidelijk. De halve finales zijn eind april en begin mei. De finale is op 1 juni in Madrid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden