'Onderzoek misbruik RKK door wetenschappers'

DEN HAAG - ''Er moet nu eerst hulp en begeleiding komen voor de slachtoffers. Anders kan het onderzoek niet doorgaan'', aldus Wim Deetman vrijdag in Den Haag. De oud-minister presenteerde zijn advies over het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Dinsdag beslissen de Nederlandse bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) of ze akkoord gaan met het advies.

''De conferenties zijn volstrekt vrij om het advies in de prullenbak te deponeren'', zei Deetman. ''Men mag dingen veranderen, maar dat gaat niet in achterkamertjes gebeuren.'' Deetman pleit voor een wetenschappelijk onderzoek naar aard, omvang en omstandigheden van seksueel misbruik en de verantwoordelijken binnen de kerk. Het onderzoek moet gaan over de periode tussen 1945 en nu.

Deetman heeft een onderzoekscommissie voorgesteld van vijf leden met verschillende achtergronden, onder wie een klinisch psycholoog en een hoogleraar wetenschapsfilosofie. Of de oud-minister de onderzoekscommissie zelf gaat leiden, kon hij nog niet zeggen. Daar moeten de beide religieuze conferenties dinsdag uitsluitsel over geven.

De oud-minister zegt ongeveer achthonderd reacties te hebben gekregen van mensen die zeggen slachtoffer te zijn geworden van seksueel misbruik. Onder die achthonderd mensen zijn ongeveer 350 die zich nog niet eerder hebben gemeld bij een meldpunt zoals Hulp & Recht of bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon van een bisdom.

Deetman roept slachtoffers maar ook daders nadrukkelijk op zich te melden. Dat kan bij bijvoorbeeld Hulp & Recht, via het speciale e-mailadres of bij een van de zeven bisdommen. De verklaringen die daar worden afgegeven, vormen de basis voor het wetenschappelijk onderzoek. Deetman zei vrijdag ook inzage te willen hebben in meldingen die bij media zijn binnengekomen, zoals dat bij NRC Handelsblad en de Wereldomroep het geval is.

Bij beide redacties kwamen de afgelopen weken in ieder geval 350 reacties binnen. Bij het katholieke meldpunt Hulp & Recht blijven meldingen binnenstromen. Het meldpunt zegt nu in totaal 1500 reacties te hebben binnengekregen. Daarvan zijn in ieder geval honderd formele aanklachten. Van die honderd aanklachten liggen inmiddels 52 bij een juridisch adviseur, die klagers naar een zitting begeleidt. Het meldpunt hoopt dat de eerste zittingen in september kunnen beginnen. De meeste aanklachten gaan over de periode tussen 1950 en 1975.

Volgens Deetman zetten veel slachtoffers vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het onderzoek. ''Het is een eindje de goede richting op, maar uiteindelijk beslissen de bisschoppen en de Konferentie Religieuzen wat er met het advies wordt gedaan'', aldus Maastrichtenaar Bert Smeets. De man zegt aan het begin van de jaren zestig door een pater te zijn misbruikt op het internaat Sint Maria ter Engelen in Bleijerheide (Kerkrade). ''Ik zie meer in een parlementaire enquête. Mensen moeten worden gehoord.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden