Onderzoek: miljoenen euro's verspild aan griepmedicijn

Onderzoekers die jarenlang hebben gestreden om inzicht te krijgen in het griepmedicijn Tamiflu trekken de doeltreffendheid van het medicijn ernstig in twijfel. Overheden die enorme voorraden van het griepmedicijn hebben aangelegd na de uitbraak van de vogelgriep, hebben zodoende miljoenen euro's over de balk gegooid, zo beweren zij.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Volgens de wetenschappers is er onvoldoende bewijs voor de werking van het griepmedicijn. Ze concludeerden dat het medicijn weinig tot geen gunstig effect op het herstel had, maar wel de nodige negatieve bijwerkingen. Zo vergroot het gebruik van Tamiflu de kans op misselijkheid en overgeven met 4 procent.

Het betreft een gezamenlijke publicatie van het gerespecteerde Cochrane Review onderzoeksnetwerk en de British Medical Journal (BMJ). De onderzoekers zeggen dat zij de eerste onafhankelijke wetenschappers zijn die onderzoeksdata van Tamiflu hebben kunnen bestuderen. Fabrikant Roche weigerde tot voor kort steevast de toegang tot de gegevens.

'Het oorspronkelijke bewijs dat werd gepresenteerd aan nationale gezondheidsorganisaties was niet compleet', aldus Fiona Godlee van BMJ. 'Het complete plaatje laat een veel minder positief beeld zien.' Uit het onderzoek bleek dat gebruikers van Tamiflu weliswaar eerder van hun griep afkwamen dan mensen die een placebo innamen, maar het verschil was slechts een halve dag (griepvrij na 6,3 in plaats van 7 dagen). Het positieve effect bij kinderen was nog onduidelijker.

'Effectief'
Tussen de fabrikant, de toezichthouders en de onafhankelijke wetenschappers bestaan enorme meningsverschillen over de resultaten van het onderzoek. Voorstanders van het medicijn Tamiflu spreken over gebrekkige conclusies en noemen het middel 'veilig en effectief'.

Roche zegt dat ze het 'fundamenteel oneens is' met de conclusies van het onderzoek. 'We houden vast aan onze onderzoeksresultaten, die worden bevestigd door meer dan honderd controlerende instanties wereldwijd. Bovendien wordt in de dagelijkse praktijk steeds bewezen dat Tamiflu een effectief medicijn is ter bestrijding en preventie van griep.'

Het griepmedicijn wordt aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie. Veel landen hebben grote voorraden ervan ingeslagen, anticiperend op een mogelijk griepepidemie. In Nederland werd de voorraad virusremmers, waaronder Tamiflu, in 2005 fors uitgebreid tot vijf miljoen kuren. De Britse regering kocht 40 miljoen doses Tamiflu en betaalde daarvoor 424 pond (513 miljoen euro).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden