Onderzoek: migranten in Amsterdam slapen korter

Surinamers, Marokkanen en andere etnische minderheden in Amsterdam slapen korter dan autochtonen. Daarmee stijgt het risico op hart- en vaatziekten.

Beeld anp

Dat is de conclusie van een promotieonderzoek van Kenneth Anujuo aan het Amsterdam UMC. Slaaptekort draagt voor 15 tot 20 procent bij aan het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij Surinamers. Bij de Turkse en Marokkaanse groepen is de bijdrage zo'n 10 procent.

"Artsen weten dat obesitas, diabetes, verhoogde bloeddruk en te weinig beweging de kans op hart- en vaatziekten vergroten," aldus de in Nigeria geboren Anujuo. "Nu blijkt dat ook slaaptekort daar direct aan bijdraagt. Dat slaapgedrag verschilt tussen autochtone Nederlanders en minderheden, was ook onbekend."

Lastig inschatten
Mensen met een migratieachtergrond hebben vaker hart- en vaatziekten dan autochtone Nederlanders: 20 procent van de mensen van Turkse afkomst krijgen zulke ziekten, en 17 procent van de Hindoestaanse Surinamers, tegen 5 procent van de Amsterdammers van autochtone afkomst. Hart- en vaatziekten vergroten de kans op vroegtijdig overlijden.

Anujuo voerde het onderzoek uit onder inwoners van Amsterdam. Hij ontdekte dat volwassenen met een niet-Nederlandse achtergrond twee tot drie keer vaker dan autochtone Nederlanders de nachtrustnorm van zeven uur niet haalden.

Kleuters met een migrantenachtergrond haalden zelfs drie tot vier keer vaker de nachtrustnorm voor hun leeftijd niet; ze sliepen minder dan tien uur.

Hans Hamburger, neuroloog en somnoloog van het Amsterdam Slaap Centrum in Boerhaave MC, noemt het 'interessante bevindingen'. Wel plaatst hij kanttekeningen bij de manier waarop de slaapduur in het onderzoek is gemeten: mensen moesten zelf aangeven hoe veel uur nachtrust ze gemiddeld kregen.

"Inschatten hoeveel uur je slaapt, is erg moeilijk," aldus Hamburger. "Mensen die ervan overtuigd zijn dat ze geen oog dichtdoen, blijken bij meting in de kliniek vaak toch te slapen. We onthouden alleen de momenten die we wakker waren."

Verder stelt Hamburger dat slaaptekort hormonen ontregelt die van invloed zijn op het hongergevoel (grehline) en het verzadigingsgevoel (leptine). "Als je te weinig slaapt, krijg je meer trek in veel en vet eten. Ook heb je meer tijd om te eten. Slecht eten vergroot het risico op diabetes en obesitas."

Deze relatie vond Anujuo ook. Daarnaast ontdekte hij dat kort slapen los van andere risicofactoren als obesitas en diabetes samenhing met hart- en vaatziekten.

Op één kamer
Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag waarom slaapgedrag verschilt tussen bevolkingsgroepen. Het is in elk geval niet toe te schrijven aan de gemiddeld lagere sociaal-economische status van minderheden. Ook heeft het nauwelijks te maken met het werken in nachtdiensten.

"Misschien komt het omdat minderheden met meer mensen op een kamer liggen en daarom vaker wakker worden," zegt Anujuo. "Mogelijk is slaapgedrag cultureel verschillend. Daar kun je bijvoorbeeld achter komen door het slaapgedrag van Turken in Turkije te vergelijken met dat van Turkse Nederlanders, maar dat paste niet binnen dit onderzoek."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden