Onderzoek: metingen stikstof RIVM zijn wel in orde

De stikstofmetingen van het RIVM zijn van ‘voldoende’ kwaliteit, maar er zijn wel verbeteringen nodig. Dat zegt een adviescollege dat op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek deed naar de cijfers.

Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss

Al maanden beheersen de RIVM-stikstofcijfers het nieuws. Levert de landbouw inderdaad een grote bijdrage aan de schadelijke stikstofneerslag in de natuur?

Zeker wel, zeggen de rekenmeesters van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Maar landbouwclubs en politieke partijen, waaronder regeringspartij CDA, trekken de cijfers in twijfel.

Daarom riep landbouwminister Carola Schouten op verzoek van de Tweede Kamer een onafhankelijke commissie in het leven. Dat adviescollege, onder leiding van hoogleraar Leen Hordijk, zegt dat de RIVM-cijfers wél in de haak zijn. Maar het college plaatst ook een paar kritische kanttekeningen.

“De werkwijze en modellen voor het berekenen van stikstof zijn doel­geschikt,” zegt Hordijk. “Wel vinden we dat er verbeteringen nodig zijn om de wetenschappelijke kwaliteit van de meet- en rekenmethodiek ook in de toekomst te garanderen en de onzekerheden te verkleinen.”

Vaker meten

Zo vindt Hordijk dat het RIVM goed heeft onderbouwd dat de landbouw een relatief grote bijdrage levert aan het stikstofprobleem. Maar hij waarschuwt dat het RIVM de buitenlandse bijdrage van stikstof in de Nederlandse natuur mogelijk onderschat. Er kan weleens meer stikstof uit het buitenland komen aanwaaien dan nu wordt gedacht.

Verder wil Hordijk dat er meer én vaker stikstof wordt gemeten. Minister Schouten en het RIVM zeiden eind vorig jaar al dat dit zou gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden