Onderzoek komt in stroomversnelling

AMSTERDAM - De politie verwacht dat het onderzoek naar de serie liquidaties in 2005 en 2006 in Amsterdam in een stroomversnelling komt.''Je kunt er vergif op innemen dat meer arrestaties volgen,'' zegt Olivier Dutilh, chef van bureau zware criminaliteit.

De politie beschikt over verklaringen van een mededader van liquidaties in het Amsterdamse criminele circuit. Daar stond wel wat tegenover: de getuige krijgt in ruil een lagere strafeis.

De verklaring van de man leidde dinsdag tot de aanhouding van een een 33-jarige Amsterdammer, op verdenking van betrokkenheid bij de liquidaties op de vastgoedhandelaar Kees Houtman (in 2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (in 2006). Hij werd in de buurt van Amsterdam door een arrestatie-team overmeesterd.

De politie is zeer terughoudend met informatie over de kroongetuige. De man - Dutilh wil niet zeggen hoe oud hij is en wanneer hij werd aangehouden - voorzag de politie van 'zeer waardevolle informatie', maar blijkt ook mededader. ''Hij werd eerst gehoord als getuige. Toen bleek dat hij zelf betrokken was bij liquidaties, is hij als verdachte aangehouden. Hij deed feitelijk dingen.''

De man verklaarde dat hij in ieder geval betrokken was bij de moorden op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl. Hij is niet Fred R. of Jesse R., die eerder voor de moord op Van der Bijl werden opgepakt. Onduidelijk blijft of de kroongetuige ook iets heeft verklaard over mogelijke betrokkenheid van Willem Holleeder bij deze moorden. De man kwam eind vorig jaar al in handen van de politie.

Ook over de deal of de beweegredenen van de man wil Dutilh niets kwijt. Wat wel duidelijk is dat de man als onderdeel van de deal onder zijn eigen naam verklaringen heeft afgelegd.

De 33-jarige Amsterdammer die dinsdag werd aangehouden, heeft bij de rechter-commissaris uitvoerig ontkend dat hij iets te maken heeft met de liquidaties.

''Mijn cliënt beroept zich niet op zijn zwijgrecht, maar heeft zeer uitgebreid uit de doeken gedaan dat hij van niets weet,'' zegt zijn advocaat Nico Meijering. ''Naar mijn overtuiging is hij het slachtoffer van Italiaanse toestanden die in het Nederlandse strafrecht hun intrede hebben gedaan. Een moordenaar roept dat hij, van horen zeggen, weet dat mijn cliënt het heeft gedaan.

''Over tien jaar loopt hij naar buiten en steekt zijn hand op bij de echte moordenaar, die hij uit de wind heeft gehouden.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden