Onderzoek: helft van de Nederlanders wil van plofkip af

Iets meer dan de helft van de Nederlander wil af van plofkippen. Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde in opdracht van Natuur & Milieu. Van de 519 ondervraagden vulde 51 procent in de plofkip niet meer te willen.

null Beeld anp
Beeld anp

Nog eens 64 procent zegt achter de afspraken te staan die bedrijven en maatschappelijke organisaties maken over duurzame kip, en wil er bovendien meer voor betalen.

Natuur & Milieu liet het onderzoek uitvoeren nadat de Autoriteit Consument Markt (ACM) aangaf dat de Kip van Morgen illegaal is. Er waren net afspraken gemaakt om dit milieu- en diervriendelijke alternatief voor plofkip in de supermarktschappen te leggen. ACM verzette zich echter omdat klanten door de beperktere keuze meer moeten betalen.

Milieumaatregelen
'De ACM focust zich teveel op de prijs in haar oordeel. Maar ze moet breder kijken: naar gezondheid, dierenwelzijn, een gezond milieu en een rijke natuur. Consumenten vinden dat prima, blijkt uit onderzoek. Nu de overheid nog,' aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. De Tweede Kamer debatteert morgen over het oordeel van ACM. De Kip van Morgen krijgt iets meer ruimte, meer strooisel op de stalvloer en leeft een paar dagen langer.

Ook worden milieumaatregelen genomen. Maar dit is niet genoeg om in aanmerking te komen voor een uitzondering op het kartelverbod, oordeelde de ACM in januari. De mededingingswaakhond twijfelde ook of de afspraken wel nodig waren, omdat de markt voor duurzaamheid dynamisch genoeg zou zijn. 'Daar klopt niets van', aldus Akkerman. 'Zonder de collectieve afspraken rondom de Kip van Morgen hadden supermarkten het nooit aangedurfd om een diervriendelijke kip in de schappen te leggen. Dit is nu wel gebeurd bij Jumbo en Albert Heijn'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden