Onderzoek: 'Hartinfarct beste motivator stoppen met roken'

Wie na een eerste hartinfarct direct stopt met roken, blijft vaak van de sigaret af en verlaagt daarmee aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten. Het maakt doorgaans niet uit of de patiënt anti-rookprogramma's volgt.

Een hartinfarct is volgens promovendus Marjolein Snaterse de beste motivatie om te stoppen met roken Beeld ANP
Een hartinfarct is volgens promovendus Marjolein Snaterse de beste motivatie om te stoppen met rokenBeeld ANP

Op die onderzoeksresultaten promoveert Marjolein Snaterse woensdag 12 september aan de UvA.

Snaterse is docent-onderzoeker aan de HvA. Voor haar onderzoek volgde ze 824 hartpatiënten (waarvan 324 rokers) bij vijftien ziekenhuizen, waaronder het Amsterdam UMC.

Risicofactoren
Na een eerste hartinfarct is er een verhoogd risico op een tweede infarct of een andere hart- en vaatziekte. Daarom is voorkomen beter dan genezen en worden patiënten met klem verzocht risicofactoren in te perken en hun bloeddruk, gewicht, cholesterol en bloedsuiker op de juiste streefwaarden zien te krijgen.

Dat betekent onder andere vijf keer per week meer dan een half uur bewegen. En het allerbelangrijkste: stoppen met roken.

Beschadigde vaatwand
De groep patiënten is groot: in 2017 waren er naar schatting 800.000 mensen met een aandoening aan de kransslagader.

Snaterse: "Het verband tussen roken en vaatziekten is bij het brede publiek allang bekend. Een hartinfarct vloeit voort uit een vernauwing in de kransslagader, waardoor er te weinig zuurstof naar het hart vloeit en patiënten een drukkend gevoel op de borst voelen."

"Als je dan in het ziekenhuis belandt, verhelpt een arts die vernauwing met een stent, maar dat betekent niet dat je aders na afloop gezond zijn. Je vaatwand is beschadigd en dus gevoelig voor verder beschadiging. En het allerbelangrijkst om dat te voorkomen is stoppen met roken."

Stoppercentage
Snaterse onderzocht tevens of de huidige stoppen-met-roken-programma's voor rokers na een hartinfarct effectiever konden, door bijvoorbeeld individueel telefonisch begeleid te worden. In vergelijking met de gebruikelijke zorg leidde dat niet tot een hoger stoppercentage.

"Zoals ik het graag zeg: een hartinfarct is de beste motivator om te stoppen met roken. De meerderheid van de onderzochte rokers die stoppen na een hartinfarct konden dat prima zelfstandig en hebben geen behoefte aan een stoppen-met-roken-programma."

Daarbij helpt het wel om samen te leven met iemand die ook een gezonde leefstijl heeft.

Beweegles
Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd of ze deel wilden nemen aan een leefstijlprogramma waarbij ook samengewerkt werd met Weight Watchers. "We merkten dat de 'stoppers' helemaal geen behoefte hadden aan stoples. Ze werden liever begeleid om te voorkomen dat ze kilo's aankwamen, of wilden meedoen aan een beweegprogramma," zegt Snaterse.

Binnen de controlegroep verbeterde 26 procent zijn leefstijl. Bij de deelnemers van het extra leefstijlprogramma lag dat percentage aanzienlijk hoger: 37 procent.

Doorroken
Toch zijn er ook patiënten die gewoon blijven doorroken na een hartinfarct. Welke strategie daarop toegepast moet worden weet Snaterse niet, maar ze heeft wel een vermoeden. "Je moet snappen dat je zelf de oplossing bent en dat je dus ook zelf gemotiveerd moet zijn om je leefstijl te willen veranderen. Een programma moet deze overtuiging naar boven halen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden