Onderzoek gemeente: 'Woningdeler in bijstand houdt te weinig over'

Mensen in de bijstand die met anderen in een huis wonen, houden te weinig geld over om van te leven. Dat blijkt uit onderzoek van Regioplan, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam.

ANP en bewerkt door: Redactie
Ook de voorstanders van deze wet moeten van deze conclusie schrikken, zegt wethouder Vliegenthart. Beeld anp
Ook de voorstanders van deze wet moeten van deze conclusie schrikken, zegt wethouder Vliegenthart.Beeld anp

Volgens de zogeheten kostendelersnorm kunnen meerdere bewoners in een woning met elkaar de gezamenlijke kosten zoals huur, energie en internet delen. Ze krijgen daarom een lagere uitkering.

De gemeente Amsterdam heeft laten berekenen wat in de praktijk de gevolgen zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de woningdelers veel minder kosten kunnen delen met elkaar dan was berekend.

De kosten die je niet kunt delen met je medebewoners, zoals je zorgkosten en kosten voor eten, verzekeringen, kleding, persoonlijke verzorging en dergelijke, zijn volgens het onderzoek veel hoger dan het kabinet heeft aangenomen.

Niet onderschrijven
"Over het nut van de kostendelersnorm kun je discussiëren. Het mag duidelijk zijn dat ik het principe van deze wet niet onderschrijf. Mensen die elkaar helpen moet je niet straffen. Maar ook de voorstanders van deze wet moeten van deze conclusie schrikken. Het zal niet de bedoeling van de wet zijn om mensen zo af te knijpen dat ze niet meer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Ik ga dit aankaarten bij staatssecretaris Klijnsma en ga ervan uit dat zij deze situatie zal repareren", aldus de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart.

De wethouder gaat ook dit jaar bijstandsontvangers die in Amsterdam worden geraakt door de kostendelersnorm compenseren, door die norm niet toe te passen of hun uitkering aan te vullen uit de bijzondere bijstand.

De kostendelersnorm werd vorig jaar ingevoerd door staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden