Onderzoek flats Zuidoost levert onthutsend beeld op

Beleggers zijn massaal neergestreken in Kleiburg en Gouden Leeuw. Onderzoek naar woonfraude in de flats in Zuidoost leverde een stapel overtredingen op.

Bewoners bij klusflat Kleiburg. Beeld anp
Bewoners bij klusflat Kleiburg.Beeld anp

Illegale kamerverhuur, illegale woonvorming, illegale verhuur van kamers aan toeristen: een onderzoek naar woonfraude in de complexen Kleiburg en Gouden Leeuw in Zuidoost leverde een onthutsend beeld op.

Van de 116 adressen die door handhavers van de gemeente werden bezocht, was er in 75 woningen wel iets loos. In totaal werden 58 boetes opgelegd, met de hoofdprijs voor de eigenaar van een illegaal hotel in Kleiburg: 20.500 euro.

Wethouder Laurens Ivens van ­Wonen zegt geschrokken te zijn van de resultaten. "Vooral in het geval van Kleiburg vind ik dat erg teleurstellend. Kleiburg is gestart vanuit een avontuurlijk ideaal. Mensen zijn er vol bevlogenheid ingestapt. Het is kennelijk toch onvoldoende gelukt om alle kopers duidelijk te maken wat wel en niet kan in de flat."

Het is vooral de massale verkamering van woningen die voor problemen zorgt. "Onze handhavers zijn op een adres geweest waar negen mensen zonder verblijfsvergunning woonden en hebben ook een hennepplantage ontdekt. Maar dat kwam vroeger ook voor."

"Nieuw zijn de beleggers die woningen wegkapen en die maximaal proberen uit te melken. Duidelijk te zien in Kleiburg en Gouden Leeuw, maar het komt voor op veel plekken in de stad."

Goudmijn
Verkamering is een goudmijn, zeker op plekken waar woningen nog voor een appel en een ei van de hand gaan. Ivens: "Ik ben een dag mee geweest met de handhavers. In Gouden Leeuw woonden vier mensen op één adres. Ze betaalden ieder 500 euro. Dat is bij elkaar erg veel geld. En dat is Zuidoost. Kun je nagaan wat er wordt gevraagd in duurdere delen van stad."

De gemeente kan weinig doen zolang er geen huurprijsbescherming is die grenzen stelt, zegt de wethouder. "We hebben nu veel boetes kunnen uitdelen omdat de verhuurders geen vergunning hadden aangevraagd. Maar ik kan geen boetes geven voor het feit dat ze een hoge huur vragen."

"Voor alle duidelijkheid: het delen van een woning hoeft geen probleem te zijn. Wat ik wel een probleem vind, is dat beleggers woningen wegkapen voor de neus van Amsterdammers."

Noodklok
Vanaf dit jaar wordt wel voor het eerst serieus gehandhaafd op woonfraude. Met name wordt gejaagd op illegale hotels in de binnenstad, maar ook andere stadsdelen worden bezocht als er melding wordt gemaakt van verdachte situaties.

Het luiden van de noodklok is niet zonder risico. In het geval van Gouden Leeuw werden de melders van de woonfraude op flyers uitgemaakt voor verraders die razzia's hadden veroorzaakt.

Ivens kent de verhalen. "Het onderstreept hoe belangrijk het is om binnen de VVE vroeg vast te leggen wat wel en niet kan. Daarmee kan veel narigheid worden voorkomen."

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon

Wint Kleiburg na de Mies von der Rohe Award ook de Gouden Citruspers?

De honingraatflat die op het nippertje van de sloop kon worden gered, groeide uit een parel van de Bijlmer. Maar ook veel kopers van klusflat Kleiburg zien het goud inmiddels blinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden