Onderwijsraad: leraren moeten anders worden opgeleid

Leraren moeten anders worden opgeleid. Door de invoering van een basisopleiding en een specialisatie kan een docent bijvoorbeeld op zowel een basis- als een middelbare school lesgeven.

Hanneke Keultjes
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De Onderwijsraad wil dat de manier waarop leraren worden opgeleid ingrijpend op de schop gaat.

Dat staat in een advies dat woensdag is gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Als er niks gebeurt, is er volgens ramingen in 2027 een tekort van 11.000 fulltime leerkrachten in het basisonderwijs.

De Onderwijsraad komt met een aantal maatregelen waardoor het beroep aantrekkelijker wordt gemaakt en waardoor het lerarentekort kan worden teruggedrongen. Zo moet er voor álle leraren een basisopleiding komen.

Met die basis alleen kan een docent nog niet voor de klas staan. Daarvoor moet er eerst een 'cluster' worden gevolgd. Zo kan een docent met de specialisatie 'het jonge kind' kleuterklassen les geven en mag een leerkracht met het cluster '10- tot 14-jarigen' zowel lesgeven op de bovenbouw van de basisschool als de brugklassen op middelbare scholen.

Flexibel
Dit soort specialisaties moeten er ook komen voor leraren op het voortgezet onderwijs. Zo zou een docent die 'gamma' heeft gedaan aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer kunnen geven en 'bèta' kan wiskunde, natuurkunde en scheikunde geven. Nu is het meestal zo dat docenten alleen bevoegdheid hebben om één vak te geven.

Als zij meer vakken kunnen geven, wordt het beroep afwisselender, stelt de raad, en dus aantrekkelijker. Leraren moeten dan meer toekomstperspectief zien. Als zij gedurende hun loopbaan van specialisatie willen wisselen, hoeven ze niet een hele opleiding te volgen, maar alleen een 'aanvullend traject'.

Kostbaar
Het plan kost volgens de Onderwijsraad wel veel geld, al zijn de kosten nog niet te overzien. Daarvoor moet aanvullend onderzoek worden gedaan. Alleen als die financiële consequenties helemaal worden omarmd, schrijft de raad, dan heeft het plan kans van slagen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden